Invazie de omizi, in Africa de Vest

Milioane de omizi au luat cu… asalt vestul Africii in luna ianuarie! Liberia si Guineea au fost afectate, iar intinsele plantatii de cacao din Coasta de Fildes, sursa a 40% din productia mondiala, sunt si ele amenintate…

Situatia cea mai grava este cea a locuitorilor Liberiei, care – in mare parte –  practica agricultura de subzistenta si acum isi vad distruse culturile, care le-ar fi asigurat hrana. In plus, numarul omizilor este atat de mare, incat fecalele lor fac apa inutilizabila, in anumite zone, fortand locuitorii sa parcurga distante lungi pe jos, prin zone cu drumuri impracticabile, pentru a gasi fantani neafectate. Pretedinta Ellen Johnson-Sirleaf a decretat stare de urgenta nationala!

Cercetatori si oficiali liberieni au declarat ca invazia ar putea fi provocata de lungul anotimp ploios, de vremea rece, de la inceputul anului, de schimbarile climatice sau despaduririle care au fortat omizile sa-si caute hrana in alte parti. Se estimeaza ca situatia se va remedia pana la mijlocul lunii martie…

In timp ce omizile se hranesc cu frunze, larva adulta face parte dintr-un grup de molii care pot strapunge coaja fructelor, pentru a le suge seva, deseori provocand putrezirea fructului.

Echipe de dezinsectie au fost trimise pe teren, atat in Liberia, cat si in Guinea, insa cantitatea de pesticide pe care o au la dispozitie este insuficienta, iar echipamentul este inadecvat pentru a face fata unei asemenea situatii. Experti din Coasta de Fildes urmaresc cu atentie situatia.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *