Inverzeste desertul – Scenariu potrivit caruia apa si viata acapareaza incet locurile aride

_46067444_abuminqaroasissaharadesert.jpgUn articol publicat recent de BBC atrage atentia asupra unui fapt cel putin ciudat. Desi mai toti specialistii se asteaptau ca incalzirea globala sa duca la marirea ariilor desertelor din intreaga lume, acum oamenii de stiinta merg pe un scenariu contradictoriu potrivit caruia apa si viata acapareaza incet locurile, pana nu demult aride.

Se crede ca regiuni uscate precum Sahara vor deveni in curand mai mici. Probele care sa sustina o astfel de teorie sunt putine si nu s-a ajuns inca la concluzii definitive, dar poze recente, facute din satelit, asupra Africii de Nord, par sa arate parti din Sahara care “se retrag”. Este posibil ca cresterea cantitatilor de apa cazute in acele parti sa fi provocat acest efect.

Farouk el-Baz, director in cadrul Centrului de Cercetare de la Universitatea din Boston considera ca Sahara trece de la uscat la umed. El-Baz a mai declarat pentru BBC World Service ca:” inca nu putem vorbi de o inverzire. Dar desertul se mareste si se micsoreaza proportional cu energia care este primita de la soare, si asta in mii de ani. Incalzirea Pamantului va duce la evaporarea apei oceanelor, rezultand astfel mai multe ploi.”
Egiptul are o populatie in crestere iar apa devine o resursa din ce in ce mai pretioasa, asa ca a astepta aceasta inverzire nu pare o optiune realista. Aici lucrurile se misca mai repede intr-un mod artificial dar eficient.

Inca din anul 1981 oamenii de stiinta au aflat ca sub nisipul Saharei exista rezervoare inchise de apa. Aducerea la suprafata a acestei ape poate duce la transformarea acestor regiuni in regiuni agricole.
Multumita oamenilor dedicati, precum domnul El-Baz, inverzirea desertului se intampla in Egipt intr-un mod controlat. In plus Guvernul Egiptean sponsorizeaza oamenii sa se mute in desert pentru a se ocupa de agricultura, folosind apa pe care o pot pompa de sub nisip. Prin acest program se urmareste recuperarea a 3.4 milioane de acri de desert.
In alte parti ale lumii ne intalnim cu migratia oamenilor din zonele aride spre orase. Dar in Egipt unde desertul inverzeste pe zi ce trece, migratia are loc in sens invers.

Surasa : BBC WORLD SERVICE

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente