Investitie de 15 mil. dolari in productia de energie regenerabila, la Ghimbav

Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului
Investitie de 15 mil. dolari in productia de energie regenerabila, la Ghimbav

Grupul ICCO si compania americana Lockheed Martin au inaugurat joi in Parcul Industrial ICCO Ghimbav, Brasov, primul proiect privat de tip Retea Inteligenta (Smart Grid) din Romania, valoarea totala a investitiilor pentru producerea de energie din surse regenerabile fiind de 15 milioane dolari.
In prima faza, valoarea investitiei este de 12 milioane de dolari, urmand sa fie montate panouri fotovoltaice atat pe toate cele cinci hale din parcul industrial, pe o suprafata de 50.000 de metri patrati, cat si pe sol, pe o suprafata de un hectar, potrivit lui Calin Costan, presedintele grupului ICCO, transmite Mediafax.

In a doua etapa, anul viitor, suprafata parcului pe care se vor monta panourile fotovoltaice se va extinde cu patru hectare, pe sol, investitie care necesita trei milioane de dolari.

„Este un proiect in care investim, in total, 15 milioane de dolari, respectiv 12 milioane in aceasta etapa si trei milioane anul viitor. Vom crea, pana in 2013, un sistem revolutionar de producere si distributie a energiei care va aduce, pe de o parte, o economie la factura la energie, dar si o reducere a impactului asupra mediului. Acesta este unul dintre primele proiecte de parcuri fotovoltaice din Romania, iar echipele ICCO si Lockheed Martin l-au finalizat in timp record”, a declarat Costan.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, prezent la inaugurare, a spus ca investitia de la Ghimbav intareste parteneriatul dintre Statele Unite si Romania, fiind prima aplicatie privata Smart Grid in Romania si primul proiect comercial al Lockheed din Romania.

Retelele Inteligente (Smart Grid) utilizeaza solutii de IT si telecomunicatii pentru optimizarea infrastructurii si monitorizarea productiei si consumului de energie electrica. In cadrul acestui proiect ICCO va dezvolta un sistem energetic cu panouri fotovoltaice care va genera, intr-o prima etapa, 4,8 MW, iar in a doua etapa inca 7, asigurand o mare parte din energia necesara functionarii parcului.

Proiectul in valoare de 12 milioane de dolari va integra panourile fotovoltaice furnizate de firmele americane Tenksolar si Helios precum si turbinele eoliene furnizate de Windstream Technologies.

„Vedem primele rezultate ale eforturilor noastre de promovare a solutiilor americane de tip retele inteligente in Romania. Romania beneficiaza de un potential important de resurse de energie regenerablia, dar succesul in exploatarea acestora este limitat de capacitatea sistemului energetic national de a absorbi capacitati noi. Acest proiect demonstreaza potentialul unei retele de energie electrica mai inteligenta si reprezinta un studiu de caz pentru energia verde distribuita in sistem”, a declarat Keith Kirkham, consilier comercial al Ambasadei SUA.
In februarie 2012, Serviciul Comercial al Ambasadei SUA a condus o delegatie compusa din oficiali ai Guvernului Romaniei si reprezentanti ai mediului de afaceri privat, inclusiv Grupul ICCO, in SUA pentru a se familiariza cu cele mai bune practici in domeniul retelelor inteligente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *