Potentialii investitori in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda asteapta o evaluare „mai apropiata de realitate” a proiectului, estimat de autoritati la patru miliarde de euro, iar daca statul nu atrage companii in proiect are varianta de a construi un singur reactor, potrivit unui director din MECMA.
„Investitorii vor sa vada o evaluare de pret mai apropiata de realitate. Noi am evaluat reactoarele 3 si 4 la patru miliarde de euro. Este si varianta construirii unui singur reactor, dar este varianta mai putin fericita si ar fi mai scump. Inca mai avem timp sa identificam investitori”, a declarat luni Alexandru Sandulescu, seful Directiei de energie din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Sandulescu a adaugat ca este posibil ca investitorii sa fie inca speriati dupa evenimentul de anul trecut de la centrala nucleara japoneza de la Fukushima, si, de asemenea, sa astepte rezultatele testelor de rezistenta la calamitati a centralelor nuclare. Aceste teste au fost cerute anul trecut de Comisia Europeana, dupa incidentul de la Fukushima.
„Este o campanie antinucleara, evenimentul Fukushima a speriat investitorii, apoi este posibil ca investitorii sa astepte rezultatele testelor de stres, sa vada daca reactoarele CANDU sunt bune sau nu”, a aratat Sandulescu.
El a mai spus ca statul are o oferta de la un consortiu de companii care este interesat sa fie antreprenorul general al lucrarilor la cele doua unitati. Consortiul este condus de compania canadiana Lavalin.
Nuclearelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei. Compani cauta de peste un an investitori cu care sa construiasca unitatile 3 si 4, dupa ce patru companii care initial participau in proiect au decis sa se retraga.