Beyfin a renuntat la proiectul de 3 milioane de euro de la Apahida si a dat in folosinta unitatea din Italia in patru luni, sustin reprezentantii companiei.
O parte dintre investitiile pe segmentul energiei „verzi” sunt amanate, blocate sau abandonate la Cluj, cu toate ca in ultimii ani au fost anuntate sau conturate mai multe proiecte in judet.
In primavara anului trecut, reprezentantii companiei Beyfin pregateau activitatea pe piata energiei regenerabile, printr-un proiect de 3 milioane de euro, care urma sa fie realizat in Cluj. Beyfin a facut demersurile de avizare pentru baza proiectata pe un teren de 13.600 mp din zona Someseni – Apahida. In prima faza, aici trebuiau aduse panouri din Italia, sub forma de componente, care sa fie asamblate in baza de la Cluj si apoi montate la locuintele clientilor. Valoarea investitiei pentru prima faza a dezvoltarii bazei a fost estimata la 3 milioane de euro. Intre timp, conducerea Beyfin nu doar ca a luat decizia de a realiza un astfel de proiect in Italia, dar l-a si dat in folosinta, a explicat reprezentantul din Romania al societatii.
„Investitia este realizata in Florenta, la sediul firmei. Are o suprafata construita de 3.000 mp si s-a facut in patru luni. Este o investitie extraordinara, cu instalatii germane in linia de productie. A fost data in folosinta luna trecuta, chiar am fost la inaugurare. Ideea initiala era ca aceste panouri sa fie asamblate in Romania si sa le exportam. Prin realizarea unitatii in Italia s-au redus cheltuielile de transport. E o chestiune de optimizare a costurilor. Cheltuielile cu manopera nu le compensau pe cele de transport, fiindca si aici, la Cluj, manopera, cand e vorba de munca specializata, costa destul de mult”, a explicat Augustin Abrudan, directorul Beyfin Romania.
Proprietarii urmeaza sa ia o decizie in privinta destinatiei terenului pregatit pentru proiectul din domeniul energiei neconventionale. „Nu e inca nimic hotarat. E vorba de un teren de aproximativ 12.000 mp, cu utilitati, ceva vom face acolo. Din pacate, acest proiect nu se mai face, puteau lucra aici 60 de oameni”, a amintit Abrudan. Societatea, care are activitati in domeniul energiei alternative in Italia, a derulat la Cluj o serie de proiecte imobiliare, printre care un ansamblu rezidential pe Calea Motilor sau un hotel in Piata Avram Iancu, deja construit, dar inca nefunctional.
Nici in municipiul Cluj-Napoca, nici in zonele invecinate investitorii nu se prea inghesuie cu proiecte noi. „Am auzit de proiectul Beyfin, dar era la faza de discutii, din cate stiu eu. Pentru noi, orice companie e binevenita, orice investitor inseamna locuri de munca, dar vad ca nu prea vin. De vreo doi ani nu s-au prea pus in aplicare proiecte. Mai vin unii, intreaba, se intereseaza, dar cam atat. Probabil, cauza tine de lipsa banilor”, spune Ionel Farcas, primarul comunei Apahida. „Deocamdata s-au cam oprit investitiile. Noi am incercat sa facem un proiect cu panouri fotovoltaice, insa nu am gasit investitori”, a declarat Sasa Valer, primarul localitatii Tritenii de Jos.
Proiect in asteptare pe Dealul Sf. Gheorghe
Unul dintre cele mai importante proiecte anuntate in domeniul energiilor regenerabile la Cluj este cel care vizeaza transformarea proiectului Cartierul Tineretului in parc fotovoltaic. Acesta este deocamdata blocat. Consilierii locali au respins luna trecuta proiectul prin care municipalitatea a facut calculele de reconversie a proiectului imobiliar intr-un parc fotovoltaic si urma sa ceara investitorului 3.500 MWh anual, respectiv 17,8 milioane de euro in 49 de ani. Consilierii PSD au declarat ca au retineri fata de proiect si si-au reiterat pozitia: pentru parcul fotovoltaic sa se faca o noua licitatie.