Isteria exploatarii gazelor de sist cuprinde si Galatiul. Contre intre politicieni si autoritati

Isteria exploatarii gazelor de sist cuprinde si Galatiul. Contre intre politicieni si autoritati
Isteria exploatarii gazelor de sist cuprinde si Galatiul. Contre intre politicieni si autoritati

Ecologistii spun, citand site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale ca in Galati s-ar fi facut deja prospectiuni pentru exploatarea gazelor de sist, in vreme ce Agentia pentru Protectia Mediului spune ca nimeni nu a solicitat acest lucru pana acum.

Presedintele Partidului Ecologist din Galati, Eugen Stamate, si-a postat pe reteaua de socializare Facebook un mesaj din care lasa sa se inteleaga faptul ca nordul judetului ar fi deja concesionat unei firme americane pentru exploatarea gazelor de sist.

„Conform unei harti aflata pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, firma americana care se ocupa cu exploatarea gazelor de sist din Romania are concesionata toata partea de nord-est a judetului. Un studiu EPA din SUA arata clar ca fracturarea hidraulica poate contamina sursele de apa potabila.

Dupa ce ca nu avem dupa ce bea apa de saraci ce suntem, dupa ce ne-au distrus si vandut industria, fabricile si locurile de munca, vor sa ne otraveasca, sa ne inrobeasca pe fondul unor interese meschine ale unor vremelnici din fruntea statului. Speram sa aiba intelepciune, autoritatile implicate sa nu transforme toata tara intr-o colonie”, spune Eugen Stamate pe Facebook. Acesta a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului Galati sa precizeze clar daca a emis autorizatii pentru prospectiuni sau pentru exploatarea gazelor de sist. Raspunsul ne baga si mai tare in ceata.

„In ceea ce priveste gazele de sist, la ARPM/APM Galati nu a fost inregistrata nicio solicitare de obtinere a actelor de reglementare pentru exloatarea gazelor de sist”, i-a raspuns intr-o adresa oficiala Carmen Sandu, directorul APM Galati.

E-adevarat, in 2011, Chevron a cerut acord de mediu pentru prospectiuni bidimensionale (2D) in vederea identificarii unor zacaminte de hidrocarburi (petrol sau gaze naturale), pentru care APM Galati emis o clasare a notificarii la sfarsitul lunii aprilie. Altfel spus, APM a spus ca pentru prospectiunile 2D nu este nevoie de acord de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *