Istoria energiei solare

soareCucerirea de catre om a noi surse de energie a constituit un factor fundamental in dezvoltarea societatii. Candva, prin 1850, pricipalul combustibil era inca lemnul, care a oferit treptat locul carbunelui, prin 1910. Apoi, incepand cu anii „50 a fost detronat de combustibilul lichid si gazos, respectiv titei si gaze.

Dintre formele noi de energie enumeram energia solara, care asa cum putem vedea se foloseste din ce in ce mai des de catre popoare. Conversia luminii solare in curent electric se practica din jurul anilor „60 cand se folosea pentru alimentarea cu energie a aparatelor de bord instalate pe sateliti si alte nave cosmice, si mai apoi, pentru balize luminoase pe mare sau pe aeroporturi. Tot din aceeasi perioada dateaza si primele utilizari ale energiei solare in scopuri pasnice: case solare (Japonia, Franta, SUA, Australia etc.), masini solare de gatit (India, Mexic, SUA, Columbia etc.), refrigeratoare (Franta, Sri Lanka etc.), pompe solare pentru scoaterea apei din fantani sau rauri (Mexic, Mauritania, Senegal etc.).
Cand spunem a „milioana parte” din ceva si mai ales a „miliarda parte” ne gandim la ceva atat de infim incat nici nu merita luat in seama. Si totusi… numai a doua miliarda parte din energia radiata de Soare este suficienta pentru cele peste patru miliarde de locuitori ai planetei noastre sa poata trai, pentru a exista viata pe Terra. Totodata, aceasta a doua miliarda parte inseamna peste 100 000 ori mai mult decat intreaga energie produsa azi pe Terra in centralele electrice. Pe baza a numai 1/100 din energia solara pe care o primeste desertul Sahara in cursul unui an, s-ar putea obtine intreaga cantitate de energie electrica necesara omenirii in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *