Italienii nu vor masini eco

Italia refuza sa investeasca in retehnologizarea industriei auto, pentru reducerea poluarii. Guvernul italian nu a semnat angajamentul pentru diminuarea cantitatii de emisii generate de masinile autohtone.
italieni masini ecologice
Executivul Uniunii Europene a propus ca, pana in 2012, emisiile generate de autovehicule sa fie reduse cu 18%, iar producatorii auto care nu vor respecta limita impusa sa fie aspru sanctionati. Mari producatori de masini ca Franta (Peugeot), Germania (BMW) si Marea Britanie (Aston Martin, Jaguar), alaturi de alte state europene, s-au angajat sa respecte acest pact.

Italia, tara in care se produce Fiatul, a refuzat sa faca acest compromis, sustinand ca nu este corect ca masinile mici sa fie nevoite sa atinga aceleasi tinte ca masinile mari. O masina Fiat, de exemplu, ar putea fi constransa sa isi reduca emisiile pana la 122 de grame pe kilometru, pe cand un BMW ar fi nevoit sa diminueze dioxidul de carbon pana la doar 137 de grame pe kilometru.

„Nu suntem inca dispusi sa aderam la aceasta decizie. Privim cu interes un acord care ar trata diferit masinile, in functie de numarul de grame pe care le emite. Acesta ar fi un pas facut in directia corecta. Acesta ar fi un pas facut in directia corecta”, potrivit unei surse din guvernul italian, citata de Reuters.

Comisia ue a facut prea multe concesii

Ambasadorii Uniunii Europene vor incepe negocierile cu Parlamentul European pentru a ajunge la o decizie finala cu privire la angajamentul de limitare a emisiilor produse de masini.

Executivul UE spera ca emisiile sa se reduca cu cel putin 10 grame pe kilometru, prin anvelope, combustibili si aparate de aer conditionat mai bune din punct de vedere tehnologic.

Reprezentantul Greenpeace International, Franziska Achterberg, sustine ca guvernele tarilor din UE au facut deja prea multe concesii unei industrii care a fost refractara la modernizarea tehnologiilor in sensul combaterii incalzirii globale.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente