Mai multe intreprinderi japoneze de inalta tehnologie au inceput o noua activitate, cea de desfacere a muntilor de deseuri pentru extragerea de metale pretioase, care transforma astfel o problema de mediu intr-o oportunitate de ordin economic.
Situat in mijlocul orezariilor din regiunea Osaka, Centrul Eco-Technology al companiei Panasonic se ocupa cu reciclarea de televizoare, frigidere si aparate de aer conditionat pe care proprietarii acestora le-au aruncat.
Personalul centrului ajuta utilajele sa demonteze aparatele si triaza plasticul si metalele, unele dintre acestea fiind pretioase, ca de exemplu cuprul, izoland totodata materiile toxice cum sunt metalele grele sau gazele nocive.
In final, 90% din materialele din care sunt construite electrocasnicele sunt reutilizate, explica Yutaka Maehara, unul dintre responsabilii uzinei, citat de AFP.
Centrele de acest fel s-au inmultit dupa ce, in 2001, Japonia a lansat o politica de triere sistematica a deseurilor. Datorita acestei politici, gospodariile separa acum hartia, sticla, plasticul si cutiile de aluminiu de deseurile menajere, pur organice.
Pentru a se debarasa de anumite aparate electrice si electrocasnice, o persoana privata trebuie sa plateasca acum o taxa de 20 de euro pentru o masina de spalat sau un televizor si o alta de 40 de euro pentru un frigider.
Toate aceste politici au permis reducerea cu doua treimi a cantitatii de deseuri care ajunge anual la groapa de gunoi fata de nivelul din 1990.
In plus, guvernul ii indeamna pe consumatori sa returneze producatorului telefoanele mobile uzate, care mai sunt denumite si „minele oraselor” datorita partilor de aur, de argint si de cupru pe care le contin.
Grupul electronic Canon este pionier in acest domeniu, recicland cartuse de imprimanta de peste 20 de ani si reutilizand 90% din componentele vechilor fotocopiatoare.
Totusi, multe societati japoneze isi vand deseurile intreprinderilor din tarile mai putin dezvoltate, carora le revine sarcina de a recupera materialele pretioase. Prima tara care se ocupa cu acest tip de activitate este China, ea provocand astfel o penurie de deseuri industriei de reciclare din arhipelagul nipon.
Mai mult, aceste tari nu dispun de tehnologiile avansate ale Japoniei, reciclarea fiind una rudimentara, de aceea arderea plasticului ce acopera cablurile pentru extragerea tijei de cupru este extrem de poluanta.
Urmatoarea provocare pentru Japonia este acum producerea de materiale din energii fosile care, la randul lor, sa poata fi reciclate la nesfarsit.
Sursa: Intact News