Japonia este pe punctul de a reporni cateva reactoare nucleare

Un an fara energie nucleara in Japonia
Japonia este pe punctul de a reporni cateva reactoare nucleare

Japonia este pe punctul de a reporni cateva reactoare nucleare, pentru prima data de la catastrofa naturala care a devastat in martie anul trecut nord-estul arhipelagului nipon provocand avarierea grava a centralei atomice Fukushima-Daiichi, informeaza joi AP, potrivit Agerpres.

Toate cele 50 de reactoare nucleare japoneze au fost scoase din functiune din motive de securitate in primavara lui 2011. Opozitia exprimata de opinia publica privind folosirea energiei nucleare ramane la un nivel ridicat, desi guvernul insista ca de redeschiderea unitatilor depinde relansarea economica a tarii.

Primarul din Ohi (vest) a anuntat joi ca a semnat planul de reluare a activitatii la cele doua reactoare din oras. Propunerea urmeaza sa fie aprobata de guvern iar evenimentul ar putea avea loc sambata, potrivit mass-media japoneze.

Pentru redeschiderea reactoarelor nu este nevoie de aprobarea autoritatilor locale, insa guvernul a solicitat acest lucru deoarece problema este una extrem de sensibila in ochii opiniei publice.

Aproximativ o treime din necesarul de curent electric al Japoniei provenea de la centrale nucleare, inaintea catastrofei naturale de la 11 martie – un cutremur de noua grade urmat de tsunami.

Premierul Yoshihiko Noda a dat asigurari ca executivul a luat toate masurile ce se impun si la cele doua reactoare din prefectura Fukui, unde se afla Ohi, nu vor exista scurgeri radioactive chiar in cazul producerii unui nou seism la fel de puternic precum cel de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *