Japonia vrea sa renunte complet la energia nucleara pana in 2040

Japonia vrea sa renunte complet la energia nucleara pana in 2040

Guvernul japonez a anuntat vineri un plan pe termen lung care vizeaza renuntarea totala la energia nucleara pana in 2040. Anuntul vine ca urmare a unui curent de opinie foarte puternic impotriva principalei surse de energie a tarii, curent care promoveaza ideea pericolului pe care il presupune producerea acestui tip de energie, idee deja demonstrata de de dezastrul provocat dupa tsunami din 2011 la Fukushima.

Planul iese la iveala dupa certuri aprinse in culise intre contestatarii energiei nucleare si companiile japoneze care sustin ca renuntarea la acest tip de energie ar insemna distrugerea productiei industriale japoneze, aflata si asa intr-o situatie delicata. Cu toate aceste proteste venite din partea mediului de afaceri, guvernul si-a luat un angajament clar ca in mai putin de 30 de ani sa elimine complet productia de energie nucleara.

Decizia vine dupa ce oficialii germani, speriati de efectele uni accident nuclear, au pornit un program pentru diminuarea capacitatii de productie a centralelor pe care le detin.

Chiar daca planul guvernului japonez se bucura de sustinerea opiniei publice, este putin probabil ca el sa fie pus in aplicare respectand forma actuala. Politicienii, dupa ce la inceputul anuntului par sa aiba o atitudine ferma si dau impresia ca ar fi gata de actiune, pe masura ce avanseaza in prezentarea actiunilor concrete care urmeaza sa fie luate, introduc elemente care lasa loc de interpretare. In conformitate cu regulile unui discurs politic clasic, se folosesc sintagme ca „planul de renuntare completa la energia nucleara este o ambitie, nu un angajament”.

Proiectul guvernului presupune inchiderea completa a centralelor nucleare care ajung sa-si atinga perioada maxima de functionare de 40 de ani si interzice constructia unora noi.
.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente