Hreanul cel tamaduitor

Ceaiul de hrean, consolideaza plamanii si reduce riscul de dezvoltare a diferite tipuri de cancer
Hreanul cel tamaduitor

Radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si complexul B) si minerale , contine subsatnte antibiotice naturale, enzime, fitohormoni. Cunoscut inca din vremea antichitatii, leac pretuit de greci si romani, hreanul era o planta raspandita si la daci, care ii spueau usturonila. Frunzele crude, legate pe frunte alungau durerule si limpezeu mintea. Din radacina data pe razatoare se coceau turte care vindecau gilcile, iar ceaiul de flori de hrean alunga cele mai grele raceli. Decazut din vechea lui glorie, hreanul se mai folosea rar ca medicament si mai des pentru a da gust mancarurilor. Totusi forta lui vindecatoare e remarcabila.

Recomandari

Tinctura din radacina, impotriva guturaiului, gripei, in tratarea reumatismului, a plagilor necrozate. Intern, se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern, se aplica pentru tratarea reumatismului, ranilor necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta.

Sirop din radacina de hrean, impotriva astmului, bronsitei cronice, afectiunii cailor respiratorii, medii si inferioare in general. Se iau trei linguri pe zi.

Vin tonic din radacina de hrean, pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodisiac foarte bun. Se iau zilnic, dupa mesele principale 1-3 linguri

Preparare

Tinctura – Se dau pe razatoare mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar, de 80 de grade. Se lasa la macerat opt zile apoi se strecoara presand amestecul printr-un tifon.

Sirop – Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga patru linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud.

Energizant cu hrean – Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot si se tin 12 ore in suc de lamaie. Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie in care se mai adauga un kilogram de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, un litru de tuica naturala tare (palinca de prune), un kilogram de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de 9 zile.

Vin tonic cu hrean – Intr-un litru de vin rosu natural se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoare fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 9 zile, dupa care se filtreaza.

Faina – Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cand se elimina complet apa si devin usacte ca iasca, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb cu efecte puternic iritative; faina de hrean. Ea se foloseste pentru obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. De regula macinarea radacinilor uscate pentru obtinerea fainii de hrean se face chiar inainte de folosirea acesteia. Altfel, daca este depozitata, pe masura ce trece timpul ea isi pierde din proprietatile terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *