Judetul Alba in avangarda luptei impotriva poluarii

0
521
Judetul Alba in avangarda luptei impotriva poluarii
Judetul Alba in avangarda luptei impotriva poluarii

Judetul Alba a semnat la sfarsitul saptamanii trecute, la Davies (California), „R20 – Carta Regiunilor pentru Actiuni Climatice” (R20 Charter), un document care se adreseaza autoritatilor locale si liderilor subnationali din toata lumea. Carta reprezinta de fapt actul de nastere al unei coalitii internationale initiate de guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, care va avea drept scop combaterea schimbarilor climatice si a incalzirii globale. Judetul Alba a fost singurul judet din Romania si una dintre cele 5 regiuni europene (alaturi de Flevoland – Olanda, Azores – Portugalia, Istria – Croatia si Donetsk – Ucraina) care au fost invitate la semnarea documentului de catre Arnold Schwarzeneger. Invitatia din partea guvernatorului a venit prin intermediul Adunarii Regiunilor Europei. De alfel, delegatia a fost condusa de catre presedintele ARE, doamna Michele Sabban.

„R20” a luat fiinta in cadrul Summitului pe probleme climatice al Guvernatorilor, un eveniment care a adunat la Davies aproximativ 1500 de politicieni, membri ai administratiilor locale din toata lumea, activitati, profesori si cercetatori dar si vedete cum sunt Harison Ford sau James Cameron (autorul Filmului Avatar), care au decis sa isi foloseasca imaginea pentru a sustine ideea unei lumi mai putin poluate. Mesaje inregistrate au trimis si presedintele SUA, Barack Obama si printul Charles. „Schimbarea climei este o problema globala care necesita actiune la toate nivelele de guvernamant in parteneriat cu sectorul privat, organizatiile neguvernamentale si mediul academic. Ca lideri subnationali, noi trebuie sa fim activi in acest domeniu, dar este nevoie de o coalitie a noastra, a celor care ne regasim in aceste idei, fie ca suntem din Statele Unite sau din Europa”, a spus guvernatorul Arnold Schwarzenneger (care va ramane in functie pana in primavara anului viitor).

„Suntem printre putinele regiuni din Europa invitate de guvernatorul Californiei sa semneze acest document important. Aceasta inseamna ca prin interesul constant pe care il manifestam pentru domeniul energiei obtinute din surse regenerabile si al reducerii emisiilor de CO2 suntem pe calea cea buna. Acest parteneriat cu Arnold Schwarzenneger ne va motiva si mai tare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. „Sunt foarte mandra ca Adunarea Regiunilor Europei este printre membrii fondatori ai acestei miscari” a spus si Michele Sabban, care a mai insistat asupra faptului ca initierea R20 reprezinta un mesaj puternic transmis de regiuni guvernelor nationale. (N.L.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.