Jumatate ulei, jumatate aditivi

Consumatorii care doresc sa isi asezoneze fripturile cu ulei, in care s-au dizolvat zece substante chimice si citeva seminte de mustar, pot incerca sosul dijonnaise Knorr.
sos cu aditivi

Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs in care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decit celalalt. Din lista de ingrediente aflam ca are in compozitie „ulei vegetal 49,2%, apa 25%, zahar, otet, seminte de mustar 4,2%, mustar pudra, sare 0,9%, conservanti (polisorbat 60 – monostearat de poliooxietilena sorbitan E 435, potasium sorbat E 202, sulfat de sodiu – posibil E 221 (sulfit de sodiu), agent de ingrosare guma de xanthan E 415, coloranti (clorofila E 140, caramel E 150, tartrazina E 102, galben sunset E 110), antioxidanti edetat de calciu disodiu – E 385 etilen diamina de tetraacetat de calciu, BHA – E 320 bulilhidroxianisol”. 100 de grame de produs aduc un aport energetic de 518 kcal/2.177 kj, 2,8 g proteine, 9,8 g glucide si 52 g lipide.

ANALIZA. Sosul dijonnaise este un produs de tip maioneza care are un profil nutritional dezechilibrat, lipidele reprezentind mai mult de jumatate din compozitia lui, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, in compozitia produsului intra o cantitate mare de glucide cu index glicemic foarte ridicat si foarte multa sare. Aceasta compozitie ii imprima sucului o valoare energetica extrem de mare, 518 kcal.

Acest amalgam a fost condimentat cu o multime de aditivi alimentari ce afecteaza in mod grav organismul. Cei mai periculosi sint cei doi antioxidanti, ambii putind cauza cancer. E 385 poate induce modificari metabolice, dezechilibre ale balantei minerale, inhiba enzimele si coagularea singelui, produce tulburari gastrointestinale, hematurie si crampe musculare. Doza zilnica admisa pentru etilen diamina tetraacetat de calciu este de 0-2,5 mg/kg corp. Efecte la fel de nocive are si butilhidroxianisolul E 320. Alergiile si starile de somnolenta sint doar citeva dintre ele. Conservantul monostearat de poliooxietilena sorbitan E 435 poate potenta asimilarea substantelor toxice liposolubile din tractusul digestiv, fiind potential cancerigen. De asemenea, scade absorbtia unor nutienti. Prin mentiunea „delicios cu preparate din carne”, producatorul instiga la o alimentatie nesanatoasa, plina de grasimi animale saturate.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu sindrom metabolic, dislipidemie, hipertensiune, maladii cerebro si cardiovasculare, maladii hepatorenale, maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), cancere, celor cu status proinflamator sistemic (mai ales din cauza aportului excesiv de acizi grasi proinflamatori omega 6), batrinilor, astmaticilor, celor cu boli dermatologice, celor cu celulita. Diabeticii trebuie sa tina cont de aportul de glucide (zahar). Cei care au alergie la mustar sau alte componente vor testa produsul in prealabil.

Colorantii

E 102 tartrazina, E 110
Sunset yellow si E 150 caramel sint coloranti sintetici care pot induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). De asemenea, pot produce alergii si acutizeaza crizele de astm persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Dintre acesti coloranti, celemai multe probleme de sanatate poate cauza E 110, care ajunge chiar la distrugeri cromozomiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *