La Deta in jude. Timis a fost lansat primul sistem de iluminat stradal care foloseste energie regenerabila

Duminica, 2 august, au fost aprinse pentru prima data ledurile alimentate cu energie solara. Cincizeci de stalpi obisnuiti de iluminat cu becuri clasice de 250 – 280 de wati au fost inlocuiti la Deta cu un sistem care foloseste energie solara pentru iluminatul public. Investitia a fost posibila datorita accesari de fonduri europene, mai precis datorita fondurilor obtinute prin proiectul GLOSS (Green Lights for Safety and Sustainability of Roads), in cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia. Lucrarile au costat 205.278,53 euro, insa Primaria orasului Deta estimeaza o economie de aproximativ 7% din consumul actual de energie electrica folosit pentru iluminatul stradal. Tehnologia implementata la Deta este cea mai performanta la ora actuala, noile lampi cu leduri fiind alimentate cu energie electrica produsa de panouri fotovoltaice prin utilizarea energiei solare.
„Iata ca ne-am atins inca un obiectiv in cadrul acestui proiect si ma refer la realizarea lucrarilor de reabilitare a iluminatului din Deta. Putem spune ca orasul Deta este cu un pas inainte si merge pe directia dezvoltarii durabile acordand in acelasi timp o atentie deosebita protectiei mediului. Acest proiect este aproape de final si ne gandim deja sa depunem noi cereri de finantare impreuna cu partenerii nostri din Serbia, cu care am lucrat excelent contribuind la dezvoltarea si modernizarea comunitatilor noastre” a declarat Petru Roman, primarul orasului Deta.
Proiectul GLOSS isi propune modernizarea sistemelor de iluminat public din orasele Vrsac si Deta prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *