Lacul Cernica, ingropat in gunoaie

Primaria comunei a primit o amenda de 80.000 de lei, pentru ca mizeria de pe maluri afecteaza mediul .

Primaria Cernica a fost amendata cu 80.000 de lei pentru depuneri permanente de materiale de constructie, pamant si deseuri menajere, pe malul si in apa lacului Cernica, in urma controlului inspectorilor Administratiei Nationale „Apele Romane”. Autoritatile de mediu au luat la control toate raurile si lacurile din tara.

Ca urmare a derularii Programului de verificare a modului in care au fost salubrizate cursurile de apa pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor mari, inspectorii ANAR au identificat cateva „zone critice”, mai exact locuri unde depozitarea deseurilor vegetale, lemnoase sau menajere a devenit deja obicei, se anunta intr-un comunicat ANAR.

Cauza principala a acestui fenomen este fie inexistenta firmelor de salubrizare, fie lipsa de eficienta a acestor servicii, de regula pentru ca nu exista puncte terminus prevazute pentru depozitarea deseurilor. Materiale de constructii in apa lacului Cernica Un prim punct critic este judetul Ilfov, unde in comuna Cernica inspectorii ANAR au constatat depuneri permanente de materiale de constructie, pamant si deseuri menajere, pe malul si in apa lacului Cernica.

„In urma controalelor si avertismentelor repetate atat pe tot parcursul anului 2007, dar si la inceputul lui 2008, Primaria Cernica nu a luat masuri, astfel ca a fost amendata cu suma maxima de 80.000 lei”, spune Marius Postelnicesu, directorul ANAR. „Noi am efectuat controale repetate in ultimii 2-3 ani in zona si de fiecare data am dat doar avertismente.

Problemele insa s-au acutizat, in sensul ca s-a depus foarte mult pamant in lac pentru a se crea noi terenuri, care ulterior sa fie vandute sau inchiriate”, explica Cristian Badea, inspectorul ANAR care a amendat Primaria Cernica.

„Exista acolo cel putin trei zone critice: zona Institutului Adventist, unde s-au depus materiale de constructii in apa pentru a se pregati teren pentru o noua constructie, zona Tanganu, unde este o groapa de gunoi neautorizata, si zona strazii Intrarea Codrului, unde un particular a cumparat teren, a inchis zona si a depus cantitati masive de pamant pentru a largi ilegal aria proprie.

Toate astea au facut ca suprafata lacului Cernica sa se reduca foarte mult si implicit asta afecteaza ecosistemul”, a mai spus Cristian Badea. „Autoritatile locale trebuie sa se conformeze recomandarilor si avertismentelor primite de la echipele mixte, iar, pe termen lung, trebuie sa gandeasca proiecte fezabile, care sa atraga fonduri, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. Modul de depozitare si reciclare a deseurilor trebuie rezolvat cat mai bine si mai repede cu putinta”, sustine directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu.

Deseuri si prin rauri

O alta zona critica se afla in judetul Cluj, in raza comunelor Maguri-Racatau-Somesul Rece-Gilau, in bazinul superior al Somesului Mic. De aici s-au adunat saptamana trecuta peste 60 metri cubi de deseuri menajere, vegetale si peturi, in special din zonele podurilor. Scopul actiunii a fost asigurarea sectiunilor de scurgere a apei, pentru a evita inundatiile. Si in judetul Maramures este o zona critica, in bazinul superior al raului Viseu, unde s-au identificat peste 600 mc de deseuri, in special in raza comunei Borsa.

In Bistrita Nasaud se mentine zona critica pe ruta Maieru-Sangeorz Bai-Nasaud. In judetul Dolj, au fost colectate aproape 230 mc deseuri, dintre care cele mai multe au fost recoltate pe raul Jiu, la Racari (35 mc) si la Bucavat (24 mc). De pe malurile si albiile raurilor Caras, Cerna, Minis, Barzava-pod Moniom, s-au strans peste 24 metri cubi de deseuri, in perioada 11-15 februarie 2008.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *