Lansarea Ghidului Oficial „Cele mai frumoase sate din Romania”

ansarea Ghidului Oficial "Cele mai frumoase sate din Romania"

“Dorim ca acest ghid sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa descopere satul romanesc, traditiile si obiceiurile noastre. Am incercat sa gasim cele mai frumoase sate, comunitati reprezentative regiunilor etnografice, sate care, pe baza mostenirii culturale si materiale, pot fi promovate turistic” – Prin aceste cuvinte, Dl. Nicolae Marghiol, Initiator, Fondator si Presedinte Executiv A.F.S.R, a cautat sa evidentieze esenta acestui ghid incarcat de valoare culturala.

Despre A.S.F.R

Asociatia “Cele mai frumoase sate din Romania” a fost infiintata in iulie 2010, avand ca principal scop descoperirea si promovarea turistica, alaturi de autoritati si ONG-uri, a celor mai frumoase si reprezentative sate din Romania. In sprijinul acestor scopuri, A.S.F.R s-a implicat in organizarea mai multor evenimente prin care s-a urmarit promovarea valorilor si traditiilor satului romanesc.

Lansarea Ghidului Oficial “Cele mai frumoase sate din Romania”

Lansarea oficiala a ghidului “Cele mai frumoase sate din Romania” a avut loc in cadrul Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, eveniment ce s-a bucurat de sprijinul si participarea: Napolact Romania, Ambasada Frantei in Romania, Delegatia Vallonie-Bruxelles la Bucuresti, A.N.T.R.E.C. Romania etc. La acest eveniment au fost prezenti numerosi primari din satele prezentate si promovate in cadrul acestui ghid. Invitatul de onoare a fost delegatul Valonnie-Bruxelles in Romania, dna. Fabienne Reuter. Alaturi de aceasta, au fost prezenti si reprezentanti ai Ambasadei Frantei la Bucuresti.

Ghidul „Cele mai frumoase sate din Romania” este bilingv, roman-francez. Dl. Nicolae Marghiol a declarat ca isi doreste ca pana la sfarsitul anului, materialul sa fie promovat si in alte doua limbi – engleza si germana – .

In ceea ce priveste criteriile care au ajutat la selectia celor 61 de sate prezentate in Ghid, acestea au fost : calitatea sitului – peisaj de tip cultural, biodiversitatea, natura nepoluata, accesul spre localitate, calitatea urbanistica – inserarea in situl geografic, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonica – stilul local, pastrarea elementelor originale (materiale,forme,detalii), elemente valoroase ( constructii clasabile, piese unicat), cultura locala – amenitare sociala, traditii, evenimente pastrate in viata satului, produse locale (alimentatie, imbracaminte) si eficienta energetica – energie ecologica, case pasive, reciclare.

Ghidul “Cele mai frumoase sate din Romania” este disponibil in librarii si muzee, avand un tiraj initial de 3000 de exemplare.

Cateva cuvinte si pareri ale persoanelor care s-au implicat in aparitia si promovarea Ghidului “Cele mai frumoase sate din Romania”

“Ambasada Frantei in Romania are placerea de a sustine, inca de la inceputurile ei, Asociatia “Cele mai frumoase sate din Romania”. Asociatia, compusa din sate alese si nascuta din initiativa unor reprezentanti ai societatii civile, reflecta necesitatea de a valoriza atuurile de care dispune spatiul rural romanesc, arhitectura, istoria locurilor, salbaticia naturii, patrimoniul culinar si traditiile satului.” – Dl. Henri Paul – Ambasadorul Republicii Franceze in Romania.

“Este o onoare pentru Delegatia Valonia – Bruxelles sa scriem in acest prim Ghid, care va fi un ajutor pretios si o cale de acces spre valorile promovate de asociatie, vizand, in special, dezvoltarea unei noi forme de turism care sa respecte mediul inconjurator si traditiile.” – Dna. Fabienne Reuter – Delegat Valonia – Bruxelles

“Cele mai frumoase sate sunt locuri in care valorile morale si spirituale se pastreaza. Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nu stim ca exista. Sunt unele locuri altfel decat altele. Diferite de tot ce-am vazut vreodata. Locuri care respira si traiesc odata cu tine. Locuri care vorbesc despre viata, despre puterea omului de a stapani si a cunoaste. Sunt locuri in care valorile morale si spirituale se pastreaza si fiecare devine un om. O lume naturala unde simti ca pamantul este o parte din tine.” – Dna. Mariana Gaju, Membru fondator Asociatia “Cele mai frumoase sate din Romania”

“Cand vorbim de cele mai frumoase sate ne gandim la o cununa de localitati deosebite. Stim cu totii ca satele romanesti sunt frumoase, fiecare cu specificul lui dat de regiune, de locuitori, de istorie, de relief, de amplasare. Atunci cand vorbim de cele mai frumoase sate, ne gandim la o cununa de localitati deosebite din Romania dar si la Asociatia “Cele mai frumoase sate din Romania” care intr-un an de zile a reusit sa promoveze multe valori ale satului romanesc. Pentru cei care doresc sa cunoasca aceste sate, de sarbatori si nu numai, este binevenit un ghid cu informatii utile si inedite. Ca admiratoare a satului romanesc si fondator al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania apreciez realizarile si intentiile Asociatiei “Cele mai frumoase sate din Romania” pe care le voi promova si sustine cu convingere impreuna cu colegii de la Revista Vacante la tara si Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania.” – Dna. Maria Stoian – Presedinte Fondator A.N.T.R.E.C. Romania.

Text &Foto : Cristian-Alexandru CATANǍ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *