Legea obliga toate instutiile publice sa implementeze sistemul de colectare selectiva a deseurilor, iar scolile din judetul Cluj s-au conformat exemplar, spune inspectorul scolar de specialitate Adelhaida Kerekes. Totusi, in scolile din satele clujene colectarea se face mai mult pe baza de improvizatii.
Pentru ca nu au primit bani de la Primarii, in scoli precum cea din Sanpaul, Rachitele sau Recea Cristur cadrele didactice au fost nevoite sa cumpere din supermarketuri cosuri de gunoi colorate, pe care apoi le-au etichetat corespunzator. “E loc de mai bine in scolile din mediul rural, dar avem si exemple bune, cum e scoala din Sancraiu. Sunt scoli care nu au primit bani de la Primarii, dar si-au cumparat cosuri de gunoi si le-au modificat”, a explicat Adelhaida Kerekes.
Din totalul de 225 de scoli, 180 au raspuns solicitarii Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, iar acestea au pubele speciale si colecteaza selectiv. De asemenea, scolile au fost obligate prin lege sa aiba si un plan de masuri, un responsabil cu implementarea colectarii selective si un colt special amenajat pentru aceasta activitate.
“Elevii au reactionat foarte bine, se implica si impactul a fost peste asteptari. Cand am pornit cu aceasta activitate, chiar nu ne gandeam ca vor avea reactia asta. Restul scolilor, care nu s-au conformat pana acum sau unde mai e loc de imbunatatiri, mai au timp pana la 15 iulie sa implementeze colectarea selectiva”, a completat inspectorul de specialitate.
Institutiile publice sunt obligate prin Legea 132/2010 sa implementeze sistemul de colectare a deseurilor, iar de respectarea ei in judetul Cluj se asigura Agentia Regionala pentru Protectia Mediului.