Libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje

0
509
Doar o treime din români separ? de?eurile de ambalaje
Doar o treime din români separă deşeurile de ambalaje
Libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje
Libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje

Reprezentantii industriei de reciclare au sustinut libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje, in cadrul unei dezbateri publice despre efectele noii legi a salubritatii, potrivit unui comunicat al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Reprezentantii industriei au contestat faptul ca din textul proiectului de modificare a legii salubritatii aflat in dezbatere parlamentara se intelege ca deseurile de ambalaje sunt incluse in categoria deseurilor municipale si/sau menajere si in acelasi timp au sustinut delimitarea clara a dreptului de proprietate asupra deseurilor.

In calitate de proprietar al deseului pe care il genereaza, cetateanul va putea alege intre doua modalitati de a se dispensa de acesta, optand pentru unul dintre urmatoarele doua sisteme de colectare – comercializarea deseurilor prin societatile de colectare de pe piata libera, respectiv renuntarea la valoarea lor si depozitarea in pubela municipalitatii de unde mai departe administratia locala devine proprietara, gestionandu-le direct sau delegand administrarea acestora catre un operator privat ce va fi raspunzator pentru colectarea, transportul si sortarea deseurilor.
Conform proiectului de act normativ, cele doua sisteme de colectare a deseurilor de la cetateni vor functiona in paralel.

Noua lege va fi una dintre cele mai importante acte normative din acest mandat din perspectiva impactului asupra populatiei si al implicatiilor pentru sistemul de colectare selectiva a deseurilor, iar initiatorii ei spera si pentru rata nationala de reciclare aflata in prezent la numai 1%. Proiectul se afla inca in dezbaterea Parlamentului (actualmente la Senat – Comisia pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului, dupa retrimiterea variantei anterioare de catre presedintele Traian Basescu spre reluarea dezbaterii).

Dezbaterea la care au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei de colectare, transport si reciclare deseuri alaturi de reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Servicii, ai Consiliului Concurentei si Parlamentului incheie o perioada tensionata generata de elemente interpretabile din proiectul de act normativ cu potential de a bloca accesul altor societati decat operatorii de salubritate la deseurile reciclabile de la cetateni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.