Liberia primeste bani de la Norvegia ca sa nu-si mai taie padurile

Liberia primeste bani de la Norvegia ca sa nu-si mai taie padurile
Liberia primeste bani de la Norvegia ca sa nu-si mai taie padurile

Liberia devine prima tara de pe continentul african care opreste complet taierea padurilor in schimbul ajutorului financiar din partea Norvegiei care va trimite 150 de milioane de dolari pentru a opri defrisarile din Liberia pana in 2020.

Padurile din Liberia nu sunt la fel de mari ca in alte tari din Africa, dar aici se gasesc o mare parte din ultimele paduri tropicale din Africa. Liberia are si o biodiversitate bogata care include ultimele populatii viabile de cimpanzei vestici, elefanti de padure si leoparzi.

De la sfarsitul razboiului civil in 2003, taierile ilegale s-au inmultit. In 2012, presedintele Ellen Johnson Sirleaf a dat licente companiilor pentru a taia 58% din padurile tropicale din tara. In urma protestelor, permisele au fost retrase.

Initial, Norvegia va finanta monitorizarea si supravegherea padurilor, iar potrivit intelegerii, Liberia nu va mai elibera concesiuni pe suprafete forestiere, pana ce nu vor fi reevaluate cele existente de catre o comisie independenta.

Autoritatile din Liberia si-au asumat responsabilitatea de a declara 30% din suprafata impadurita arie protejata pana in 2020 si va gestiona un sistem de plati directe catre comunitati pentru a proteja padurile.

Expertii sustin ca taierile ilegale au luat amploare in Liberia din cauza lipsei de bani, iar epidemia de Ebola pune presiune foarte mare asupra economiei tarii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente