Libia: Batalia pentru petrol a inceput

Libia: Batalia pentru petrol a inceput

Chiar daca revoltele din Libia sunt pe terminate, abia acum incepe adevarata lupta pentru petrol.

Inainte de a izbucni revolta, in luna februarie, Libia exporta 1,3 milioane de barili de petrol pe zi. In timp ce acum productia de petrol a Libiei a fost oprita in mare parte asigurand in prezent doar 2% din livrarile mondiale. Reluarea productiei libiene ar contribui la scaderea pretului petrolului in Europa, si indirect si la pretul benzinei de pe Coasta de est a Statelor Unite.

Tarile de Vest, in special tarile NATO care au oferit sprijin aerian crucial pentru rebeli, vor sa se asigure ca firmele lor sunt pe primul loc atunci cand vine vorba de productia de petrol.

Franco Frattini, ministrul de externe al Italiei, a declarat luni, pentru televiziunea de stat, ca Eni, compania de petrol italiana, „va detine rolul numarul unu in viitorul” Libiei, relateaza The New York Times.

Ministrul de externe italian a afirmat ca tehnicieniii Eni se afla deja in drum spre estul Libiei pentru a reporni productia de petrol, insa compania a negat imediat informatiile.

De asemenea, si cea mai mare companie petroliera de stat din China, CNPC, a informat luni in legatura cu rezilierea a sase proiecte de explorare in Libia si Niger in valoare de 187 milioane de dolari din cauza conflictului civil din aceste tari.

Membri ai anturajului lui Gaddafi au incercat sa negocieze cu administratia americana, dar au refuzat sa garanteze retragerea dictatorului libian
Printre marile companii petroliere care isi desfasurau activitatea pe teritoriul Libiei inainte de inceperea luptelor se numara ENI, British Petroleum, Total France si OMV Austria. De asemenea, companii americane precum Hess, ConocoPhilips si Marathon au incheiat si ele acorduri cu regimul lui Gaddafi, desi Statele Unite se bazeaza pe Libia pentru mai putin de un procent din importurile sale.

„Noi nu avem o problema cu companiile italiene, franceze sau britanice. Dar e posibil sa avem cateva probleme politice cu Rusia, China sau Brazilia”, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al companiei petroliere Agoco din Libia. De altfel, Rusia, China si Brazilia nu au sustinut sanctiunile dure impotriva regimului lui Gaddafi si au sprijinit, in general, un final negociat al revoltei.

In ultimii ani, Italia s-a bazat pe Libia pentru mai mult de 20% din importurile sale de petrol, la fel ca Franta, Elvetia, Irlanda si Austria. Insusi presedintele Frantei a subliniat importanta relatiilor cu Libia, dupa ce l-a invitat la negocieri, la Paris, pe liderul Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, Mustafa Abdel Jalil.

Libia isi va putea relua productia de petrol curand, in cateva luni, desi vor fi necesare cel putin 18 luni pentru a se ajunge la nivelul de dinainte de declansarea revoltelor, a declarat luni fostul ministru libian al petrolului, Shokri Ghanem, care a ‘dezertat’ din guvernul lui Muammar Gaddafi in luna mai. El si-a exprimat de asemenea speranta ca tara se indreapta catre un viitor democratic in conditiile in care rebelii controleaza in prezent o mare parte a capitalei, Tripoli, noteaza Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *