Liliecii africani prajiti nu se mai afla in meniu

Vulpea zburatoareO colonie de lilieci africani uriasi a fost salvata in mod miraculos de la disparitie in urma unei campanii de conservare si de descurajare a populatiei ce obisnuia sa ii manance ca delicatese.

In 1989, liliecii din specia Pteropus voeltzkowi au fost in pericol de disparitie, cu numai cateva exemplare ramase in insula Pemba, pe coasta Tanzaniei. Datorita unei interventii a organizatiei internationale de conservare Fauna si Flora International (FFI), numarul lor a crescut rapid si a ajuns in mai putin de douazeci de ani la 22.000.

Vulpile zburatoare„, numite astfel din cauza boturilor lungi, asemanatoare cu cele ale vulpilor, fac parte din subordinul Megachiroptera si sunt cei mai mari lilieci din lume, cu o anvergura a aripilor de aproape un metru si saptezeci de centimetri. Acesti lilieci traiesc numai in insula Pemba, aflata in arhipelagul Zanzibar de langa coasta de est africana.

Joy Juma, lucrator in domeniul conservarii mediului, declara: „Candva liliacul prajit era un fel de mancare obisnuit in insula Pemba. In prezent, oamenii pretuiesc liliecii din motive total diferite.

Locuitorii insulei au distrus habitatul „vulpilor zburatoare„, deoarece obisnuiau sa le vaneze si sa le manance ca delicatese. FFI a depus mari eforturi pentru a reduce amenintarea cauzata de vanatoare, a pus bazele a doua rezervatii forestiere pentru a proteja habitatul liliecilor si a contribuit la constientizarea de catre comunitatile din Pemba a necesitatii de conservare.

In consecinta, aceste creaturi sunt in prezent foarte indragite de populatia insulei. Dintr-un sondaj de opinie recent reiese ca aproape 100 % dintre localnici sprijina eforturile de conservare. Au fost chiar infiintate pe intreaga insula „cluburi pentru vulpile zburatoare„, care contribuie la protejarea liliecilor prin campanii de educare si monitorizare.

Liliecii sunt foarte importanti din punct de vedere ecologic si economic – in special in insulele oceanice – si au un rol vital in conservarea naturii prin raspandirea semintelor si prin polenizare.

Printre povestile deprimante care apar in mod constant despre specii disparute, habitate distruse si populatii pe cale de disparitie, este incurajator sa auzim despre o asemenea initiativa incununata de succes – initiativa care s-a bazat pe elemente atat de „simple” precum educatia, perseverenta si implicarea comunitatii.

Conservarea poate intr-adevar sa functioneze: aceasta „renastere” uimitoare se poate repeta chiar si in situatiile cele mai critice, cu conditia sa se intreprinda actiuni potrivite la momentele potrivit, iar oamenii sa fie receptivi la campaniile de educare si de informare. Aceasta este singura solutie pentru a adauga noi nume pe listele inca foarte scurte de specii salvate de la disparitie.

Surse: Green Options si Environment Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *