Dupa ce pe 4 aprilie, cand au protestat in fata Prefecturii Bihor impotriva exploatarilor de gaze de sist, au remis o petitie Guvernului prin intermediul prefectului Claudiu Pop, protestatarii i-au transmis acum o scrisoare deschisa reprezentantului Executivului in Bihor, nemultumiti fiind ca nu au primit niciun raspuns.
Prin petitia trimisa Guvernului, oamenii cereau stoparea si interzicerea cu desavarsire a tuturor actiunilor intreprinse pentru exploatarea gazelor de sist in Bihor si in Romania.
„Au trecut aproape doua luni de atunci, dar nu am primit niciun raspuns. In piata (n.r. Parcul Traian) ati promis deschidere totala asupra analizarii acestui subiect ce preocupa comunitatea noastra si nu ati ezitat sa jucati rolul conducatorului ce isi pleaca urechea la nevoile si solicitarile celor pe care ii conduce”, se arata in scrisoarea deschisa transmisa prefectului de Grupul Antifracturare Hidraulica Oradea.
Lipsa unui raspuns ii face pe militanti sa creada ca prefectul e dispus sa-i asculte pe bihoreni „doar cand presa este de fata, intr-un exercitiu ieftin de imagine”, dar si ca, asemenea premierului Victor Ponta si ministrului Mediului Rovana Plumb, doreste sa puna in practica „planurile sinistre (exploatarea gazelor de sist, demararea proiectului Rosia Montana) ce vor arunca Romania intr-un dezastru ecologic cu repercusiuni ireversibile atat pentru dezvoltarea durabila a tarii, cat si pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri”.
Contactat de BIHOREANUL, prefectul Claudiu Pop sustine ca militantii il critica pe nedrept. Asta pentru ca el doar a transmis petitia Guvernului si nu poate sa oblige sefii Executivului sa si transmita un raspuns. „Eu am facut doar demersul conform legii de a transmite Guvernului si nu am incercat sa-mi fac imagine intalnindu-ma cu protestatarii, deoarece dansii m-au chemat acolo”, a declarat Pop.
Pe de alta parte, prefectul le-a transmis protestatarilor ca Guvernul le-a raspuns „prin fapte” la solicitare. „Au fost declaratii clare ale premierului care a asigurat ca nu se vor face niciun fel de forari in statiunile turistice, deci nici in Baile Felix”, a spus prefectul. Cat despre exploatarea gazelor de sist in celelalte perimetre din Bihor, Tria si Tulca, Claudiu Pop a precizat ca deocamdata nu are nicio veste in plus pentru bihoreni.