Lobby pentru bio

0
300

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

De teama contaminarii cu organisme modificate gene-tic (OMG), producatorii bio din SUA si Asociatia Consumatorilor Organici militeaza pentru introdu-cerea unor standarde si teste mai dure pentru certificarea alimentelor organice.

Larga raspandire a soiurilor de plante obtinute prin inginerie genetica in Statele Uni-te si tot mai numeroasele cazuri de contaminare a culturilor de cereale, soia sau bumbac cu aceste OMG-uri ameninta puritatea alimentelor organice si naturale. In aceste conditii, mai multi pro-du-catori bio, cot la cot cu Asociatia Consumatorilor Organici, fac eforturi sa introduca conditii de testare si standarde de certificare suplimentare care sa nu permita contaminarea ali–mentelor lor cu organisme modifi-ca-te genetic. Acestia vor sa in-troduca si un logo care sa scoata in evi-den-ta produsele fara OMG-uri, certi-ficate. „Cred ca putem tine contami-na-rea in frau punand acest insemn de siguranta. Astfel, oamenii care vor sa aleaga produse organice libere de contaminarea cu organisme modi-fi-cate genetic vor putea face acest lucru”, considera Michael Funk, director executiv al United Na-tural Foods, citat de presa straina.

INSUFICIENTE. Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) are un set de standarde nationale pentru alimentele etichetate ca „organice”, dar jucatorii din industria bio sustin ca aceasta institutie nu a mers destul de de-par-te, pana la a cere alimente orga-ni-ce si naturale libere de contami-na-rea cu OMG. „Dupa 35 de ani de mun-ca grea, comunitatea organica a reusit sa constru-ias-ca o alternativa la agricultura industriala. Iar acum marile corpora-tii, cu ajutorul USDA si membri ai Con-gresului, se in-dreapta spre stan-dar-de organice mai reduse”, acuza Asociatia Consumatorilor Organici din SUA.

„Acum este o reala criza de grane organice pentru furajarea animalelor de carne si de lapte”, a declarat Ronnie Cummins, directorul asociatiei, citat de presa straina. De exemplu, un fermier organic, Albert Straus, a descoperit in urma unor teste ca aproape o treime din ce-realele destinate fermei sale de vaci de lapte erau contaminate cu OMG. Astfel ca, de mai bine de un an, testeaza fie-care lot de grane pe care il cumpara.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.