Locuinta fumatorului seamana cu un oras poluat

Locuinta fumatorului seamana cu un oras poluat
Locuinta fumatorului seamana cu un oras poluat

Concentratia de particule fine din locuinta unui fumator este extrem de ridicata, iar expunerea la acestea este echivalenta cu cea dintr-un oras foarte poluat, scrie passionsante.be. Aceste calcule au fost efectuate de specialisti scotieni (de la Universitatea din Aberdeen), care au analizat rezultatele a patru studii realizate pe tema aceasta in ultimii cinci ani. Studiile au comparat rata de particule fine (PM2,5) din locuintele fumatorilor, cu cea din ale nefumatorilor. Aceste particule in suspensie sunt considerate drept factori de risc pentru aparitia de tulburari cardiovasculare si pulmonare. Rezultatul major al acestor cercetari arata ca, in locuinta fumatorilor, concentratia de particule fine este de aproximativ 10 ori mai mare decat la nefumatori. Ceea ce inseamna ca expunerea este echivalenta cu ceea ce se gaseste intr-un mediu puternic poluat.

Cat despre cantitatea inhalata de particule fine, aceasta este de sapte ori mai mare cand se locuieste in casa unui fumator.

Elementul pozitiv este ca incetarea fumatului permite pe termen mediu reducerea cu 70% a concentratiilor de PM2,5 care au legatura cu tutunul. Raman reziduuri pentru o perioada relativ lunga, dar situatia se schimba incet, incet. Sfatul pentru fumatori consta deci in a nu fuma la domiciliu si mai ales daca acolo locuiesc copii. (I.D)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente