Lucrarile la groapa ecologica din Satu Mare, aproape de final

Conducerea Consiliului Judetean s-a declarat multumita de stadiul lucrarilor la drumul de acces dinspre Doba si la celula nr.1 a gropii ecologice judetene

Conducerea Consiliului Judetean s-a declarat multumita de stadiul lucrarilor la drumul de acces dinspre Doba si la celula nr.1 a gropii ecologice judetene

Conducerea Consiliului Judetean Satu Mare a organizat ieri o vizita a reprezentantilor mass-mediei judetene la groapa ecologica pentru a prezenta stadiul lucrarilor la drumul de acces dinspre Doba, respectiv la celula nr.1 a gropii ecologice judetene. Prin organizarea acestei vizite, la care a participat si prefectul Radu Giurca, conducerea Consiliului Judetean a urmarit sa inlature diversele zvonuri cum ca nu s-ar lucra nimic la acest obiectiv de importanta strategica pentru judet. Au mai fost prezenti seful Directiei Tehnice a Consiliului Judetean, Ioan Seres, reprezentantul firmei de consultanta Romair, inginerul Sorin Stanescu, respectiv reprezentanti ai executantului, Joint Venture Ecosoil – Geiger – Unio, precum si reprezentantii mass-mediei judetene.

Drum de acces asfaltat pe jumatate
Prima parte a vizitei s-a derulat pe drumul de acces dinspre Doba spre groapa ecologica. Drumul are o lungime de 7,9 km, din care constructorul a asfaltat pana in prezent 3,3 km. Presedintele Csehi Arpad si vicepresedintele Mircea Govor au ridicat problema limitarii traficului camioanelor incarcate cu lemnele exploatate in padurea din apropiere. Mai in gluma, mai in serios, presedintele Csehi a declarat ca angajatii Consiliului Judetean vor cantari incarcatura camioanelor care circula pe acest drum, intrucat ar fi pacat sa-l strice din cauza suprasarcinii. Vicepresedintele Mircea Govor a declarat ca se vede cu ochiul liber ca s-a lucrat mult in zona, drumul fiind asfaltat pe aproape jumatate din lungime, iar lucrarile la celula nr. 1 fiind aproape finalizate. Vicepresedintele Mircea Govor a mai adaugat ca singurele interese de care se tine cont in cazul acestei investitii, cea mai importanta din ultimii 20 de ani in Satmar, sunt cele ale locuitorilor judetului.

Fundatie refacuta in intregime
In interiorul padurii, constructorul a refacut fundatia fostului drum forestier. Potrivit reprezentantului firmei de consultanta Romair, inginerul Sorin Stanescu, fundatia drumului a fost refacuta pana la o adancime de un metru. Lucrarea a durat mult din cauza ploilor, a umiditatii ridicate din padure si a canalelor de drenaj nefunctionale, care nu asigura scurgerea rapida a surplusului de apa. Inginerul Stanescu a mai precizat ca pe portiunea ramasa, in lungime de 4,6 km, va mai fi imprastiat inca un strat de piatra, iar apoi se va turna asfaltul. Presedintele Csehi a mai aratat ca circa 30-35 de masini transporta in prezent deseuri la groapa, iar cu un plus de circa 10% se poate aprecia traficul la care va trebui sa reziste drumul respectiv. De asemenea, pe o parte a drumului se afla ingropata conducta de refulare, care va asigura scurgerea apei de la statia de epurare a gropii ecologice pana in canalul Homorod.

Celula nr.1, aproape finalizata
Lucrarile la celula nr.1 a gropii ecologice sunt aproape de final. Potrivit prognozei, celula respectiva se va umple de deseuri in decurs de cinci ani. Groapa ecologica va avea in total cinci celule. Potrivit presedintelui Csehi Arpad, aceasta are o suprafata de aproape cinci hectare. Fundul celulei a fost captusit cu un strat de polietilena, acoperit cu un strat de geotextil, peste care vine un strat de nisip filtrant. Intreaga celula este dotata cu un sistem de drenaj, care va asigura scurgerea levigatului, adica a lichidelor din gunoaie. Potrivit inginerului Sorin Stanescu, reteaua de drenaj a fost realizata in proportie de 35%, urmand sa fie finalizata in aceasta luna. Folia si reteaua de drenaj sunt executate astfel incat sa reziste 120 de ani. La sfarsitul lunii vor fi efectuate testele de fabrica ale statiei de epurare, iar in 15 decembrie va fi adusa si apoi montata la groapa ecologica. Halele tehnologice pentru utilajele de sortare, ale caror schelet a fost deja ridicat, vor fi terminate pana la sfarsitul lunii. Aprovizionarea utilajelor cu curent electric de inalta tensiune a fost asigurata de Consiliul Judetean, prin prelungirea retelei din Doba. Atat presedintele Csehi Arpad, cat si vicepresedintele Mircea Govor s-au declarat multumiti de stadiul lucrarilor. Potrivit vicepresedintelui Mircea Govor, lucrarile vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii, in termenul prevazut in contract. Acesta a mai adaugat ca, in paralel, va fi inchisa si groapa de gunoi a municipiului Satu Mare, eliminandu-se disconfortul locuitorilor de pe strazile Odoreului si Botizului.

Judetul Satu Mare, cel mai avansat in zona
Conducerea Consiliului Judetean a inspectat si lucrarile de burdusire realizate pe tronsonul situat intre DN 19 in localitatea Madaras – Gelu, drum pe care se transporta in prezent gunoaiele pe platforma amenajata provizoriu langa celula nr.1. In aceast an se efectueaza lucrari la fundatia drumului, care nu a fost proiectat astfel incat sa faca fata acestui trafic intens. Lucrarile realizate pe o suprafata de 2.700 mp de drum costa 160.000 de lei. Potrivit presedintelui Csehi Arpad, lucrarile de reabilitare a drumului vor fi continuate in primavara. La finalul vizitei, presedintele Csehi Arpad a remarcat ca judetul Satu Mare este cel mai avansat in privinta construirii gropii ecologice dintre judetele din zona. In timp ce la noi lucrarile sunt aproape de finalizare, in alte judete abia acum se intocmesc proiectele si se cauta surse de finantare.
Szasz Lorand

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *