Le putem numi bijuterii de padure. Sunt ca niste margele rosii si mici, dar care aduc multe beneficii organismului. Asadar, luati-va cosurile si plecati la cules de macese.
Sunt pline de vitamine. Pe langa vitamina C, macesele mai contin si vitaminele B1, B2, K si PP, proteine, acizi, celuloza, substante minerale, provitamina A si zaharuri.
Intaresc imunitatea. Cum toamna bate la usa, iar vremea umeda creeaza un teren favorabil afectiunilor respiratorii, macesele intervin prin cresterea imunitatii. Blindati cu o doza de macese, virusurile si bacteriile nu mai au nicio sansa.
Inlocuiesc calmantele. Macesele functioneaza ca un calmant in caz de insomnii, migrene, astenii nervoase si oboseala fizica cronica.
Vindeca acneea. In cosmetica, sunt folosite pentru tratarea acneei. Aplicati zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de macese. Pe langa hranirea cu vitamina C, tenul va beneficia si de substantele astringente aflate in pulpa macesei.
Au proprietati antiinflamatorii. Macesele au proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene prin care pot inlocui cu succes orice tratament deja existent, dar sunt si surse importante de antioxidanti.
Protejaza ficatul. Pot fi folosite in calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, efectul benefic fiind garantat.
Ceaiul previne bolile de inima
Ceaiul de macese are efect diuretic si stimuleaza secretia biliara, ajutand la tratarea unor afectiuni ale ficatului. De asemenea, previne oboseala cronica, anemia si oboseala provocata de efortul fizic prelungit.
Infuzia se mai foloseste la tratarea artritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, deoarece mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor capilare.
Bolile de inima pot si ele beneficia de binefacerile acestei pulberi. Alaturi de fructele paducelului, macesele sunt adevarate campioane in prevenirea crizelor de angina pectorala si infarct.
Decoctul, folosit in tratamentul rinitelor
Decoctul e foarte eficient impotriva formarii calculilor renali. Se mai foloseste si la tratarea rinitelor, a colitei cronice si a hipertensiunii arteriale si pentru dezintoxicarea alcoolicilor.
Decoctul se prepara din 2 lingurite de fructe zdrobite care se fierb in 500 ml apa timp de 10 minute. Dupa racire, se strecoara, se indulceste si se bea de-a lungul zilei. Macesul poate fi folosit cu succes si in combaterea viciilor precum alcoolismul si tabagismul.
Siropul creste pofta de mancare
Siropul de macese se prepara din pulbere de pulpa de macese, fara samburi, peste care se pune apa clocotita, dar si zahar brun si se amesteca bine la foc foarte mic.
Il puteti bea in loc de suc sau dimineata, la micul dejun. Acesta imbunatateste pofta de mancare, favorizeaza dezvoltarea normala a sistemului nervos, previne bolile infectioase si complicatiile acestora, fiind recomandat in debilitate si anemie la copii.