Folosita de oameni din cele mai vechi timpuri, atat pentru calitatile sale curative, cat si in ritualuri sau pentru prepararea unor bauturi, mierea nu si-a pierdut din popularitate de-a lungul timpului. Este un aliment deopotriva gustos si sanatos.
Considerata cel mai puternic energizant natural, mierea are avantajul ca substantele continute sunt foarte usor de asimilat si nu necesita o prelucrare speciala prin digestie. Contine numeroase vitamine (A, B1, B2, B5, B12, C, D) si minerale (fosfor, potasiu, cupru). Alaturi de alte produse ale stupului – polen, propolis, laptisor de matca – are multiple utilizari terapeutice.
Mierea are un puternic efect antibacterian si antimicrobian si actioneaza ca adjuvant in tratarea unor afectiuni, precum:
– pneumonii, raceli
– infectii
– probleme dermatologice, ulceratii, rani, arsuri
– boli oculare, conjuctivite,
– carii dentare, abcese
– inflamatii ale gatului, sinuzita
– candidoze, micoze,
– afectiuni gastrice, gastrita, ulcer,
– diaree, dizenterie, infectii urinare
– tuberculoza, afectiuni ale plamanilor
– dureri reumatologice
Mierea este insa contraindicata persoanelor care sufera de diabet, obezilor, precum si copiilor mai mici de un an – poate produce botulism la bebelusi.
Sursa: TVR