Cerealele care se comercializeaza in Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun contin o cantitate dubla de zahar fata de cat ar trebui sa consume copiii in mod normal.
Acest lucru inseamna implicit ca respectivele produse au o valoare nutritionala foarte mica, conform datelor furnizate de Consumer Raports, o revista de specialitate din SUA publicata de Uniunea Consumatorilor. Astfel, potrivit articolului, unele marci de cereale contin o cantitate de zahar la fel de mare ca si o gogoasa. De exemplu, Post Golden Crisp, care sunt produse de Kraft Foods, contin cu 50% mai mult zahar per kilogram, in timp ce alte noua branduri, cel putin 40% din acest ingredient.
CE ZIC SPECIALISTII
In document se arata cum 91 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 16 pur si simplu isi toarna sare sau zahar pe cereale si depasesc astfel cu 50-65% doza zilnica recomandata. Situatia este extrem de ingrijoratoare, avand in vedere faptul ca obezitatea a atins cote alarmante si ca persoanele din aceasta categorie de varsta nu au aproape deloc activitate fizica, deci posibilitatea de a acumula kilograme in plus intr-un timp foarte scurt este destul de mare.
Editorul Raportului de Sanatate a atentionat, in cadrul unei declaratii, sa fim extrem de precauti cu ceea ce consumam. El ne sfatuieste sa acordam maxima atentie informatiilor de pe eticheta si sa alegem numai acele produse care au un continut ridicat in fibre si o cantitate mica de zahar si sodiu. In articol, de asemenea, se mentioneaza ca micul dejun bazat pe cereale poate fi extrem de sanatos si ca adultii si copiii care consuma astfel de produse pot beneficia de o alimentatie nutritiva de calitate, li se pot micsora problemele de greutate, dar li se poate imbunatati considerabil si sistemul cognitiv in viata cotidiana. Organizatia Internationala a Uniunilor Consumatorilor, care a realizat raportul, sustine ca va solicta Organizatiei Mondiale a Sanatatii realizarea de materiale prin care sa atentioneze populatia cu privire la riscurile la care se expune in urma consumului de cereale, mai ales in ceea ce ii priveste pe copii.
SE POATE SI FARA EXCESE
O companie din SUA, Kellogg, a luat masuri de inlocuire a acestor tipuri de produse si a scos pe piata cereale care
din punct de vedere nutritional nu reprezinta nici un pericol pentru sanatatea consumatorilor. Astfel, marci ca Froot Loops, Corn Pops, Rice Krispies, Cocoa Krispies si Apple Jacks, vor putea fi incluse in alimentatie fara a exista pericolul aparitiei de boli periculoase. Un reprezentant al companiei a declarat ca, daca am analiza cu atentie raportul, ne-am da seama ca interpretarile sunt putin exagerate, avand in vedere cantitatea de zahar pe care o contine iaurtul, de asememea, prea mare pentru doza zilnica recomandata. Raportul compara numai continututl acelor produse care au fibre, minerale sau vitamine. Este de retinut ca multe cereale sunt fortificate cu vitamine si minerale.
LUPTA IMPOTRIVA OBEZITATII
Descoperirea facuta de revista de specialiatate nu face decat sa confirme temerile oamenilor de stiinta, si anume, faptul ca cei mici sunt supusi la tot pasul pericolelor unei alimentatii nesanatoase, iar producatorii nu fac mai nimic sa indrepte acest lucru. Numarul la care au ajuns cazurile de obezitate si supraponderabilitate in randul micutilor si al adolescentilor ar trebui sa ii puna pe ganduri, mai ales ca si costurile pentru ajutorarea suferinzilor sunt destul de mari. Insa, se pare ca profiturile de pe urma vanzarilor de astfel de produse sunt mai presus decat sanatatea consumatorilor, iar bolile extrem de periculoase de care sufera populatia planetei nu induioseaza pe nimeni.
Sursa: Jurnalul National