Margarina Linco are unt doar in reclama

Linco cu unt proaspat este o pacaleala. Reclama tv ne arata un copil innebunit dupa aceasta grasime sintetica, in gura caruia este pus un sfat: „Nu mai trebuie unt, ca are Linco!”. Chiar unt proaspat.
margarina linco
Numai ca realitatea este cu totul alta. In primul rand, din cauza faptului ca este o grasime modificata din punct de vedere chimic prin interesterificare, Linco nu este recomandat copiilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Untul este prezent intr-o cantitate atat de mica, 0,5%, incat nu are nici o valoare. De fapt, in afara de apa, produsul este realizat numai din ingrediente care ar putea afecta sanatatea consumatorilor, fiind total dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Cantitatea mare de lipide face ca aceasta margarina sa nu fie indicata pentru consum persoanelor cu afectiuni hepatice, cardiovasculare, celor cu hiperuricemie, dar nici diabeticilor. Mai mult, cantitatea mare de sare din produs il contraindica si celor cu afectiuni renale si persoanelor care sufera de celulita. Un adult nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic.

Efectele aditivilor
In compozitia margarinei Linco cu unt proaspat intra si aditivi alimentari care pot interfera cu buna functionare a organismului. Acidul sorbic E200 este unul dintre ele, pentru ca poate provoca iritatii dermice, alergii si distruge vitamina B12. Doza zilnica admisa este de 25 mg/kg corp. Persoanele care fumeaza ar trebui sa evite consumul de betacaroten E160, pentru ca duce la aparitia cancerului pulmonar, mai ales in cazul celor care sunt predispusi la aceasta maladie. Valoarea energetica a produsului este foarte mare, de aceea trebuie evitat de persoanele supraponderale si obeze. Luat in asamblu si privit din prisma interactiunii dintre ingrediente, produsul nu este recomandat nici femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, stomatologice, alergicilor, celor cu maladii cerebrovasculare.

Ingrediente:
apa, uleiuri rafinate si grasimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), sare (0,5%), emulsificatori (mono si digliceride ale acizilor grasi-E471), aroma, conservant (acid sorbic-E200), acidifiant (acid citric-E330), colorant (betacaroten-E160), vitamine (A, D3). Valori nutritionale/ 100 g: valoare energetic 1480 g/360kcal, lipide 40 g, proteine 0 g, glucide 0 g. Margarina cu continut scazut de grasime. Contine 40% grasime.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *