Majorarea tarifelor pentru exploatarea resurselor minerale este necesara, dar nu suficienta

Majorarea tarifelor pentru exploatarea resurselor minerale este necesara, dar nu suficienta.

Redeventele percepute de stat au revenit in prim-plan. De aceasta data nu este vorba de cele pentru petrol si gaze naturale, ci de resursele minerale.

Ordonanta de urgenta care ar fi urmat sa mareasca valoarea acestor redevente va fi rediscutata de Guvern, iar de curand executivul a primit si un deadline de la presedintele Traian Basescu: doua saptamani pentru revizuirea intregului sistem de redevente practicat de Romania. In ordonanta de urgenta era vorba de majorarea tuturor redeventelor pentru resurse minerale cu pana la 100%.

Redeventele din Romania sunt oricum la un nivel extrem de redus, de 4%, iar un nivel de cel mult 8% din valoarea productiei nu provoaca o gaura in bugetul companiilor care exploateaza resursele de subsol.

Majorarea tarifelor pentru exploatarea resurselor minerale este necesara, dar nu suficienta

Ultima majorare a fost facuta in vara anului 2009, tot cu pana la 100%.

Precedenta majorare, in 2009

Din pacate, tot atunci a fost schimbat modul de calcul pentru majoritatea resurselor nemetalifere, dintr-un procent aplicat la valoarea productiei intr-o suma fixa pe unitatea de productie. Intre timp, preturile resurselor au crescut, iar majorarea de acum de-abia acopera aceasta crestere. Deci si cu majorarea ramanem tot la redevente mici.

Majoritatea resurselor naturale importante sunt extrase de companii aflate in proprietatea statului, iar la prima vedere redeventele mai mici se intorc in buzunarul acestuia sub forma de profit. In realitate, ele tind sa incurajeze lipsa eficientei si nu contribuie in mod eficient la obtinerea unui profit mai mare de catre companiile de stat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *