Mama Natura curata singura atmosfera

natura.jpg

Mama Natura are propriile ei metode de a se curata de mizeria pe care noi, oamenii, i-o aruncam, poate chiar zilnic, in spate.

Multe studii facute publice de-a lungul timpului, au demonstrat ca atmosfera se poate curata singura de gaze si alti poluanti printr-un proces numit oxidare. Substante precum metanul sau monoxidul de carbon intra in reactie chimica cu asa numitul „detergent al naturii”, cunoscut sub denumirea stiintifica de hidroxil. Hidroxilul este o molecula alcatuita dintr-un atom de oxigen si unul de hidorgen, unite printr-o legatura covalenta.

Puternic reactivi, radicalii de OH sunt reciclati continuu in atmosfera, prin reactii cu vaporii de apa si cu oxidul nitric, prezenti in aer. Atunci cand radicalii sunt „reciclati” de oxidul nitric, se creeaza ozon.

Conform unui studiu realizat de Institutul de Chimie si Dinamica a Geosferei din Julich, Germania, cercetatorii au fost surprinsi sa gaseasca in delta raului Pearl, din China cantitati insemnate de radicali OH si cu toate acestea cantitati foarte reduse de ozon. Franz Rohrer, co-autor al studiului realizat in Germania a afirmat ca: „in regiunea raului Pearl, la 60 de kilometri nord-vest de Gangzhou (Canton), radicalii OH erau mai concentrati decat in orice alt loc din lume.”

Aceste date i-au facut pe cercetatori sa concluzioneze ca „detergentul” naturii poate rezulta si in urma altor reactii care sa nu implice oxidul nitric. Intrebarile ramase fara raspuns, ca urmare a acestei descoperiri sunt: care este aceasta reactie si care sunt elementele misterioase care intra in reactie ?

Daca echipa condusa de Andreas Hofzumahaus (coleg cu Rohrer) va reusi sa rezolve acest puzzle, gasind ingredientul lipsa, aceste descoperiri vor avea un impact imens asupra luptei cu poluarea. Cercetatorul Jingqiu Mao de la Universitatea Harvard, afirma ca lucrarea va schimba radical perspectivele asupra conceptului de productie a ozonului, evident daca rezultatele obtinute vor fi sustinute de probe din cercetarile de teren si experimente de laborator.

Totusi, nu trebuie sa uitam ca in prezent, eliberam in atmosfera cantitati mult prea mari de monoxid de carbon carora hidroxilul disponibil nu le poate face fata.

Sursa: National Geographic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *