Mamiferele mari, in pericol

Populatiile de zebre, lei si bivoli din Africa au scazut, in medie, cu 59% fata de anul 1970.leii tot mai scumpi la vedere

Vasta retea de parcuri naturale din Africa nu reuseste sa ocroteasca mamiferele mari, arata un studiu care a adunat informatii de la principalele parcuri, inclusiv destinatiile preferate ale turistilor, Masai Mara din Kenya si Serengeti din Tanzania.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, avertizeaza ca este nevoie de masuri urgente pentru a proteja animalele si a asigura viitorul parcurilor care atrag anual milioane de turisti.

„Chiar daca studiul arata ca parcurile nationale au esuat, in general, sa-si mentina populatiile de mamifere mari, in afara lor situatia este cu siguranta mai grava”, spune coordonatorul, Ian Cragie, cercetator la Cambridge. „Multe specii, cum ar fi rinocerul, au disparut practic din zonele din exteriorul parcurilor.”

Oamenii de stiinta au analizat date despre 69 de specii-cheie, inclusiv lei, antilope, girafe, zebre si bivoli din 78 de arii protejate din intreaga Africa, din 1970 pana in 2005. Rezultatele au aratat o scadere medie de 59%, cu variatii semnificative de la o regiune la alta.

Cel mai grav afectate sunt parcurile din vestul continentului, unde scaderea este de 85%, pentru ca nu sunt bani pentru a plati paza, dar si din cauza degradarii habitatului. Zona de sud este singura in care numarul animalelor a crescut cu 25%, pentru ca aici parcurile naturale au bugete mai mari.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *