Cat de benefica este hrana vie

Alimentele consumate in stare cruda aduc organismului enzime si nutrienti esentiali. Unele insa pot crea probleme. Consumate ca atare, fara a fi expuse la foc, alimentele pastreaza la maximum continutul de substante necesare sanatatii. Dar unele dintre ele nu pot fi digerate in aceasta forma.hrana vie

Alimentele crude intaresc sistemul imunitar si mentin tonusul fizic si psihic, putand fi considerate adevarate medicamente naturale care ne feresc de boli.

Unele persoane aleg sa elimine complet din alimentatie produsele prelucrate termic si pe cele procesate. Ele adopta dieta cruda fie in forma ei vegetariana, fie incluzand in meniu laptele, oul crud si branza proaspata.

Organismul foloseste enzimele din cruditati

Prepararea termica distruge mare parte din substantele nutritive ale alimentelor. Adeptii hranei vii spun ca doua treimi din proteine si 99 la suta din minerale si din vitamine se pierd prin fierbere.

De asemenea, fructele si legumele in stare proaspata contin enzime pe care organismul le consuma in cursul proceselor metabolice. Enzimele incep sa se deterioreze insa la temperaturi de peste 38 de grade Celsius, la 54 de grade fiind distruse cu totul, astfel ca, daca in alimentatia noastra predomina mancarea gatita, nu vom avea suficiente enzime in corp.

„Conteaza modul de prelucrare a alimentelor, dar si modul de cultivare si de productie a lor, produsele bio fiind cele mai recomandate”, este de parere medicul nutritionist Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” din Bucuresti.

Probioticele au efect detoxifiant

In categoria hranei vii intra si produsele probiotice. Acestea contin enzime microbiologice, produse de diverse microorganisme. Ele actioneaza asupra florei intestinale, stimuleaza procesul de detoxifiere si previn cancerul de colon.

Principalele avantaje ale hranei vii sunt acelea ca asigura organismului cantitatea de fibre, de vitamine si de grasimi sanatoase necesare pentru buna sa functionare. In plus, daca este urmata pe termen lung, o astfel de dieta previne ingrasarea, dar si bolile grave.

EXISTA SI PARERI CONTRA

Unii oameni de stiinta spun ca nu exista argumente suficiente pentru a elimina complet alimentele gatite din dieta. Potrivit acestora, o alimentatie bazata 100% pe cruditati poate ajunge chiar sa faca rau organismului.

Ei spun ca mineralele si vitaminele nu se pierd in totalitate, mai ales daca alimentele se fierb intr-o cantitate mica de apa, care nu se arunca, sau daca se prepara la abur. Mai mult, prin preparare termica se distrug unele toxine din alimente. „Nu recomand consumarea preparatelor de origine animala crude, pentru ca prezinta riscul de toxiinfectii, mai ales vara”, atrage atentia nutritionistul Mihaela Ionescu.

In plus, prepararea termica creste biodisponibilitatea unor nutrienti. Exemplul clasic este cel al rosiilor gatite, care contin de patru ori mai mult licopen, substanta cu efect puternic antioxidant, decat cele crude. Iar potrivit specialistilor de la Universitatea „Rutgers” din SUA, fierul se absoarbe mai bine din alimentele gatite.

Atentie la problemele de digestie!

Cea mai mare rezerva fata de dieta 100% cruda o reprezinta problemele de digestie pe care le poate provoca aceasta. „Majoritatea oamenilor au un sistem digestiv prea slab pentru a putea digera aceste alimente, in ciuda enzimelor benefice pe care le contin”, declara Donna Gates, autoarea cartii „The Body Ecology Diet”.

Astfel, alimentele bogate in amidon, precum fasolea si cartofii, se digera mai bine daca sunt preparate termic. De asemenea, fasolea contine substante care duc la balonare, daca nu sunt distruse prin fierbere.

Faceti treptat schimbarile

Oamenii isi protejeaza cu strasnicie obiceiurile culinare. Daca nu putem renunta complet la gatit si la alimentele procesate, cu aditivi si conservanti, ar trebui sa le consumam intotdeauna cu legume si cu zarzavaturi crude, sub forma de salate. De asemenea, o masa 100% cruda in fiecare zi, ca si inlocuirea snacksurilor dintre mese cu un fruct sau cu un iaurt probiotic vor aduce rezultate bune pe termen lung.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *