Cultivarea OMG-urilor, decisa de state

0
296

Comisia Europeana a decis ieri sa se spele pe maini in spinoasa problema a organismelor modificate genetic (OMG) si sa lase la latitudinea statelor membre decizia de a le cultiva sau nu, dupa un blocaj legislativ care dureaza de mai multi ani, relateaza Reuters.cultivare OMG

Daca propunerea Executivului de la Bruxelles va fi aprobata de guvernele nationale si de Parlamentul European, fiecare tara va putea sa-si stabileasca propria politica in acest domeniu.

„Masurile concrete adoptate vor da statelor membre libertatea de a decide in privinta cultivarii OMG-urilor”, a precizat comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, John Dalli.

Ministrii din mai multe tari europene, precum Franta si Spania, au criticat propunerea CE, care va avea efecte negative asupra politicii comune europene in privinta organismelor modificate genetic. „Sper ca deciziile vor continua sa fie luate la nivel comunitar. Noi nu sprijinim renationalizarea deciziilor in aceasta privinta”, a spus ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire. Nici companiile din sectorul biotehnic nu au fost prea bucuroase de anuntul Bruxellesului. Ele au avertizat ca propunerea CE va crea „incertitudine legislativa”, va perturba piata produselor agricole si va duce la aparitia unor dispute interne.

Dupa ce propunerea CE va fi prezentata Comitetului pentru Mediu al PE, ea va fi adusa la cunostinta guvernelor nationale in octombrie, si la 14 decembrie ar urma sa fie discutata de ministrii europeni ai Mediului. Practic, in actuala formula este de asteptat ca tarile pro-OMG, precum Germania, Spania, Olanda si Cehia sa introduca la scara larga astfel de culturi, in timp ce state precum Italia, Austria sau Ungaria sa le interzica.

Romania nu are inca o pozitie clara in privinta organismelor modificate genetic. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a precizat pentru „Adevarul” ca MADR isi va face publica pozitia fata de cultivarea OMG-urilor in urmatoarele zile. Romania este una dintre putinele tari europene ce cultiva porumb modificat genetic MON810.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.