Maramures: Un caz de gripa aviara pune „in garda” autoritatile maramuresene

Maramures: Un caz de gripa aviara pune „in garda” autoritatile maramuresene

Un caz de gripa aviara constatat la granita cu Ucraina pune pe jar autoritatile maramuresene. Pentru ca virusul se poate raspandi cu usurinta datorita migratiei pasarilor salbatice, reprezentantii D.S.V.S.A. Maramures monitorizeaza situatia astfel incat asemenea cazuri sa nu se inregistreze si pe raza judetului nostru.

In aceasta perioada, Directia Veterinara Maramures monitorizeaza evolutia bolilor contagioase cu impact la pasari. Asta dupa ce, la granita cu Ucraina a fost constatat un caz de gripa aviara. Secretarii unitatilor administrativ teritoriale au fost avertizati de catre oficialii D.S.V.S.A. Maramures ca la nivelul fiecarei localitati sa se ia masuri pentru a preveni aparitia unor astfel de cazuri si in judetul nostru. „Noi recomandam populatiei inchiderea gainilor, a pasarilor, in curti. E amuzant dar ca si masura asta este. Nu poti sa previi o boala pentru ca pasarea salbatica vine si o disemineaza, nu o poti preveni decat inchizand gaina in curte si sa-i numeri ouale, eventual. Insist pe organizarea si functionarea atributiilor structurilor centrului local de combatere a bolilor in ideea in care s-au putea intampla si in Maramures un fenomen ca cel ce acum patru ani cand aceste centre au fost activate”, a declarat Vasile Pop, director D.S.V.S.A. Maramures.

Oficialii D.S.V.S.A. Maramures au fost informati recent ca in partea de nord-est a granitei cu Ucraina evolueaza o tulpina slab patogena de virus aviar. Aceasta situatia a pus in garda autoritatile maramuresene. „Pe noi ne pune in garda, ceea ce inseamna ca toti colegii medici veterinari, care au circumscriptii sanitar-veterinare in raza teritoriala a granitei cu Ucraina vor duce o campanie de monitorizare a baltilor, a curtilor, in sensul ca daca apar mortalitati la pasare, acestea sa fie imediat directionate catre laboratorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures in vederea punerii diagnosticului. Mai departe, diagnosticul de la nivel local se confirma la IDSA, la Bucuresti. Nu este un motiv de ingrijorare”, a mai adaugat Vasile Pop.

Autoritatile maramuresene au mai declarat ca la ora actuala, in Maramures nu exista niciun caz de suspiciune sau imbolnavire cu virusul gripei aviare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *