Hibridul a fost creat de o echipa de studenti de la Universitatea San Jose din SUA. Masina, numita ZEM (Zero EMission Vehicle), va fi produsa in serie si va fi lansata pe pietele din Mexic, China si India.
Vehiculul este pus in miscare cu ajutorul pedalelor, al bateriilor cu silicon si al panourilor solare. Cele patru baterii cu fibre de silicon se incarca cu energia de la cele patru panouri solare amplasate pe masina.
Masina demareaza prin pedalare timp de 30 de secunde, pana ajunge la viteza de zece kilometri pe ora. Ulterior, sunt activate bateriile care, dupa alta jumatate de minut, o aduce la viteza de 70 de kilometri pe ora. Daca toate cele patru baterii sunt complet incarcate, vehiculul poate parcurge pana la o suta de kilometri.
Pentru serviciul postal din State
„ZEM este, fara indoiala, primul sistem mobil care combina energia solara si cea umana”, a declarat profesorul de inginerie Tai-Ran Hsu, coordonatorul echipei de studenti care a creat aceasta masina.
Pietele pe care va fi lansata masina sunt Mexic, China si India, dar echipa care a construit masina spera ca aceasta ar putea ajunge si in alte tari si ca ar putea inlocui clasicele masini ale serviciului postal din SUA. Profesorul Hsu a declarat ca vehiculul este gata pentru productia in masa.
Sursa: Adevarul