Mediul, vazut ca o afacere

Ministrul mediului si dezvol-tarii durabile, Attila Korodi, considera ca problemele de mediu din Romania (multe si grave) pot fi rezolvate doar daca vor fi privite ca oportunitati de business. Korodi invita atat au-to-ritatile cat si investitorii sa priveasca astfel lucrurile.

Infrastructura de apa si apa uzata este o tema de maxim interes, in opinia lui Korodi, deoarece, in urmatorii sase ani, fiecare judet al Romaniei va beneficia de un proiect in valoare de 80-130 de milioane de euro, in acest sector, din fonduri europene. „In-tentia Uniunii Europene este ca actionariatul majoritar al com-pa-niilor care administreaza proi-ec–tele sa apartina sectorului public. Dar exista oportunitati reale si pentru sectorul privat, legate de fur-ni-zarea tehnologiilor, de serviciile co-nexe, dar si de activitatea de men-te-nanta a infrastructurii care va fi creata prin aceste proiecte”, a preci-zat ministrul Mediului, in urma unei intalniri avute la Bucuresti cu reprezentantii Consiliului In-ves-titorilor Straini (Foreign In-ves-tors Council – FIC), asociatie care ii reprezinta pe furnizorii a circa 80 la suta din investitiile straine di-recte din Romania.

INVESTITII. Potrivit minis-trului mediului si dezvoltarii durabile, actiunile de impadurire si re-impadurire, dar si cel din dome-niul energiilor regenerabile pot oferi, de asemenea, oportunitati in-te-resante pentru investitorii ro-mani si straini, in special pentru actiunile de responsabilitate sociala corporatista. Potrivit Rompres, re-prezentantii marilor companii prezenti la intalnire si-au manifes-tat preocuparea fata de problema certificatelor de emisii cu efect de sera, aratand ca, in ceea ce priveste piata certificatelor, regulile nu sunt inca suficient de clare. Ministrul Mediului le-a transmis investitorilor ca, in recentele intalniri avute cu reprezentantii Comisiei Eu-ro-pene, a sustinut ca Romania trebuie sa beneficieze, in domeniul alocarii certificatelor, de compensatii. „Pana in anul 2005, Romania a pus in practica masuri serioase de reducere a emisiilor, cu costuri semnificative, in timp ce membrii vechi ai Uniunii Europene nu au fost supusi unor astfel de constrangeri, ceea ce le-a permis o dezvoltare accelerata. Vrem ca la nivelul de decizie al Uniunii sa se gaseasca solutii compensatorii pentru Romania”, a declarat Attila Korodi.

DESEURI. Problematica de-se-u-rilor s-a aflat, de asemenea, in centrul discutiilor. Membrii FIC au deplans legislatia insuficient de stimulativa din domeniul reciclarii deseurilor, iar reprezentantul unei companii importante de bauturi racoritoare a pus la dispozitia MMDD un sondaj recent, care subli–niaza ca atat investitorii, cat si cetatenii asteapta o implicare mult mai serioasa din partea au-to-ri-ta-tilor locale, in chestiunea de-seu-ri-lor. Attila Korodi a prezentat in-tentia MMDD de a reglementa, pana la sfarsitul anului, obligatia ca autoritatile locale si serviciile de salubritate sa asigure colectarea selectiva a deseurilor.

Public si privat

„Intentia Uniunii Europene este ca actionariatul majoritar al com-pa-niilor care adminis-treaza proi-ec–tele sa apartina sectorului public. Dar exista oportunitati reale si pentru sectorul privat, legate de fur-ni-zarea tehnologiilor, de serviciile co-nexe, dar si de activitatea de men-te-nanta a infrastructurii care va fi creata prin aceste proiecte”

Attila Korodi , ministrul Mediului

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *