Un ghid cu sfaturi utile referitoare la dieta si stilul de viata pe care trebuie sa-l adopte bolnavii de astm bronsic a fost lansat ieri.
O dieta bogata in fructe proaspete (in special mere, portocale si struguri) poate preveni astmul bronsic. Boala este caracterizata prin tuse, respiratie suieratoare si accese de sufocare.
Potrivit dr. Florin Mihal-tan, pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala, boala apare fie din cauza unor factori ereditari, fie a celor care tin de mediul inconjurator (acarieni, praf de casa, mucegaiuri).
Ca masuri de prevenire a expunerii la alergeni se recomanda evitarea fumatului, a unor alimente si aditivi alimentari (vanilie, mentol, scortisoara, conservanti E200, E203, telina, usturoi, miere de albine, carne de gaina, oua, peste), a stresului emotional si a prafului de camera.
„Comunicarea intre pacient si medic este esen-tiala pentru inlaturarea prejudecatilor si insusirea deprinderilor care tin boala sub control”, a spus dr. Mihaltan.
In acest sens, ieri a fost lansat primul Ghid Actualizat pentru Managementul Astmului (GAMA ) din Romania, al carui scop este sa informeze specialistii, dar si populatia despre aceasta boala, tratamentele existente si importanta diagnosticului corect. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, astmul afecteaza la nivel mondial aproximativ 300 milioane de persoane. In tara noastra se estimeaza ca prevalenta bolii este de 5-7% la copii si 7-10% la adulti.
Sursa: Adevarul