Mesajul MiningWatch Romania pentru Klaus Iohannis

0
444
Mesajul MiningWatch Romania pentru Klaus Iohannis
Mesajul MiningWatch Romania pentru Klaus Iohannis
Mesajul MiningWatch Romania pentru Klaus Iohannis
Mesajul MiningWatch Romania pentru Klaus Iohannis

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, pare sa aiba probleme in gasirea unui sef al Cancelariei Prezidentiale. Primul nume vehiculat public, Dan Mihalache, a starnit un val de contestatii, de la fanii de pe Facebook ai lui Iohannis, pana la grupul intelectualilor din GDS. A doua varianta de sef al consilierilor prezidentiali este Mihai Razvan Ungureanu. Acesta este, la randul sau, contestat de o parte a celor care au iesit in strada inainte de alegeri.

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu este contestat de Mihai Gotiu, unul dintre liderii miscarii impotriva exploatarilor miniere cu cianuri. Intr-o scrisoare deschisa publicata pe site-ul romaniacurata.ro, Gotiu ii transmite presedintelui ales ca MRU nu este adecvat pentru functia de sef al Cancelariei Prezidentiale.

“Un dialog onest al societatii civile cu MRU este imposibil si in problema exploatarii prin fracturare hidraulica a gazelor de sist. La fel ca si in cazul Rosia Montana, domnia sa este un sustinator declarat al acestei tehnologii mai mult decat controversate, dar, ce este mai grav, una e sa prezinti argumente mai mult sau mai putin atacabile, si alta e sa proliferezi manipulari propagandistice. «Cine se impotriveste exploatarii gazelor de sist face, voit sau nevoit, jocul Federatiei Ruse, inclusiv pe teritoriul Romaniei», a declarat MRU, in primavara acestui an la Digi 24. Acest ”argument” nu are nicio legatura cu nocivitatea (sau lipsa de nocivitate) a fracturarii hidraulice, ci este o acuzatie denigratoare si un atac la adresa societatii civile din Romania (din seria nemuritoare a ”amestecului agenturilor straine”), mereu repetata in spatiul public de catre adeptii fracking-ului, dar niciodata dovedita. La fel ca si in cazul sefului SRI, George Maior (alt promotor al teoriei), ca fost sef al SIE, MRU ar trebui sa aduca si dovezi in sprijinul unor asemenea declaratii. Faptul ca atat seful SRI, cat si un fost sef al SIE nu pot proba niste afirmatii care tin de competenta serviciilor secrete, e o dovada fie de incompetenta (si nu aveti nevoie de incompetenti pe langa d-voastra), fie de rea-credinta. Faptul ca in aceasta toamna au existat proteste de amploare in Vestul tarii impotriva fracturarii hidraulice, unde detine licente subsidiara sarba a Gazprom, demonstreaza lipsa de credibilitate a teoriei ”intereselor Rusiei”, dar si reaua-credinta (sau incompetenta) celor care aduc astfel de acuzatii societatii civile.

Modul in care domnul MRU s-a raportat in situatiile de mai sus la societatea civila, jignirile si acuzatiile nefondate pe care le-a adus membrilor acesteia, il fac total incompatibil cu o functie care presupune si dialogul cu societatea civila. Numirea lui MRU in functia de consilier sau chiar sef al cancelariei d-voastra ar fi un urias pas inapoi, catre o perioada in care societatea civila activista era privita de politicieni cu un urias dispret si etichetata cu apelativele «ciumpalaci» sau «mahalale inepte»”, scrie Mihai Gotiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.