Directia de Cultura are in vedere salvarea mestesugurilor vechi care abia se mai practica in judet
In cadrul Zilei Europene a Patrimoniului, Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Satu Mare, in colaborare cu Muzeul Judetean, Muzeul Tarii Oasului si Muzeul Orasului Tasnad, va organiza vineri la Tasnad si sambata la Negresti Oas colocviul intitulat “Arta mestesugarilor in civilizatia rurala in zona Codru si zona Oas – judetul Satu Mare”. Directorul institutiei, George Vulturescu, a precizat ieri in cadrul unei conferinte de presa, la care au mai participat reprezentantii institutiilor organizatoare si consilieri ai Directiei, ca aceste simpozioane au drept scop salvarea si conservarea mestesugurilor traditionale romanesti cum ar fi potcovitul cailor, prepararea magiunului, confectionarea palariilor, a maturilor si altele.
Colocvii pentru salvarea mestesugurilor
Ajunsa la cea de a XX-a editie, Ziua Patrimoniului European, ale carei manifestari se vor desfasura vineri, 21 septembrie, si sambata, 22 septembrie, va avea ca tema, in acest an, “Mestesugurile traditionale si contributia acestora la dezvoltarea civilizatiei rurale”. Directorul Directiei de Cultura, George Vulturescu, a precizat ca in judetul Satu Mare se mai pastreaza cateva dintre vechile mestesuguri, cum ar fi potcovitul cailor, prepararea magiunului, confectionatul palariilor, al maturilor sau olaritul, insa de la an la an cei care le practica sunt din ce in ce mai putini. “Trebuie sa avem grija ca aceste mestesuguri traditionale sa nu dispara, iar tematica din acest an a Zilei Patrimoniului European vine in sprijinul acestui demers. Este important sa ne pastram aceste mestesuguri si in contextul dezvoltarii turismului in judet”, a precizat George Vulturescu.
In acest sens, vineri, la Casa Muzeu din Tasnad, si sambata, la Muzeul in aer liber din Negresti Oas, va fi organizat colocviul intitulat “Arta mestesugarilor in civilizatia rurala in zona Codru si zona Oas – judetul Satu Mare”. Astfel, la Tasnad, vor expune comunicari George Vulturescu, directorul Muzeului Judetean, Liviu Marta, directorul Muzeului Tarii Oasului, Remus Varnav, muzeografii Anca Deaconu, Radu Ardelean si Cristina Busuioc, iar la Negresti Oas, Kiss Imola, Gheorghe Todut, Mara Lobont, Gina Olariu si Mircea Dragan. De asemenea, in ambele locatii va fi prezentat filmul documentar Zestrea Romanilor si vor fi organizate expozitii de prezentare a produselor traditionale.
Ajutor pentru mestesugari
Muzeograful Anca Deaconu, de la Tasnad, a spus, cu aceeasi ocazie, ca vor fi luate masuri de conservare a acestor mestesuguri in zona Codru, iar Remus Varnav a precizat ca trebuie sa luam exemplul altor tari care ii ajuta pe mestesugari, in timp ce la noi acestia sunt impozitati si “li se baga bete in roate”. De asemenea, Liviu Marta, Kiss Imola, Mircea Dragan si Gheorghe Todut au declarat, la unison, ca trebuie gasite solutii pentru conservarea acestor mestesuguri iar mestesugarilor sa li se ofere posibilitati de a-si putea vinde produsele.
In urma acestor activitati, Directia de Cultura va tipari un album dedicat mestesugurilor pe cale de disparitie unde vor fi tratate corespunzator si vor fi prezentate fotografii.