Metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe si legume

Metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe si legume

Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide si pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor solutii de curatare.

Legumele si fructele sunt „agresate” in fel si chip pana ajung in casele noastre: sunt stropite din belsug pentru a se pastra cat mai bine, iar culegatorii, masinile de transport sau tarabele din piete le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.

„Multi poluanti si pesticide care raman pe suprafata alimentelor sunt lipofile. Simpla spalare cu apa nu le va indeparta”, explica specialistul in igiena alimentara Corina Zugravu.

Expertii detaliaza cateva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.

1. DETERGENT DE VASE. 
„Chiar daca multi nu vor fi de acord cu aceasta metoda, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spala fructele si legumele. Folositi putin detergent, mai ales la varza si salata„, spune nutritionistul. Clatiti bine apoi, pentru a se indeparta spuma. Nu spalati cu detergent fructele sau legumele taiate. 

2. APĂ CU OTET. 
O alta metoda traditionala este clatirea cu apa si otet de mere. Umpleti un bol mare de salata cu apa in care turnati otet de mere. Folositi aproximativ o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Lasati legumele sau fructele in apa timp de cinci minute si curatati apoi mizeriile. In cazul cartofilor, morcovilor sau pastarnacului, le puteti curata folosind o perie curata. Clatiti apoi temeinic, sub un jet de apa rece.

3. BICARBONAT DE SODIU. 
Puneti vegetalele intr-un castron cu apa in care ati adaugat trei-patru lingurite de bircabonat de sodiu. Lasati-le pret de cateva minute si apoi clatiti sub un jet puternic de apa. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si la curatarea frigiderului, pentru a scapa de mirosurile neplacute.

4. APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O solutie tehnica pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de putin timp pe piata, care foloseste asa-numita „apa activa” ce degradeaza pesticidele de pe suprafata vegetalelor si le transforma in substante inofensive. 

Pesticidele si poluantii de pe alimente nu se elimina doar prin simpla curatare a acestora cu apa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *