Alesii fac adevarate averi din cultivarea organismelor modificate genetic

Alesii fac adevarate averi din cultivarea organismelor modificate genetic

Afacerile din domeniul agricol sunt de mult timp o indeletnicire a politicienilor. Aproape trase la indigo dupa cazul Fuia, sunt alte cazuri in care alesii fac adevarate averi din cultivarea organismelor modificate genetic, desi procesul este unul contrversat.  

Metoda controversata, profit inestimabil

Suprafata folosita pentru culturi modificate genetic din intreaga lume s-a marit pana la 148 de milioane de hectare, reprezentand 10% din totalul suprafetei agricole de pe glob. Potrivit statisticilor, 15,4 milioane de fermieri din 29 de tari au cultivat astfel de cereale in 2010, numarul lor a crescut progresiv in 2011 si, ulterior, in 2012.

In prezent, singurele organisme modificate autorizate pentru cultivare in UE sunt porumbul MON810, rezistent la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (produs de Monsanto), si cartoful Amflora cu continut sporit de amidon, produs de BASF.

In Romania, porumbul modificat genetic MON810 a fost acceptat odata cu aderarea tarii la UE, in 2007.

Protrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 2011 se cultiva porumbul modificat genetic in patru judete ale tarii: Arad, Braila, Timis si Cluj. Dintre aceste judete, o suprafata intinsa se afla in Arad unde oamenii de afaceri care obtin profit dintr-o astfel de activitate au vechime si in activitatea de partid.

Consilier local PDL cultiva peste 2.000 de ha cu porumb modificat genetic

Un conjudetean al lui Gheorghe Falca si al lui Traian Igas, vechi coleg de partid, a obtinut autorizatie pentru cultivarea porumbului modificat genetic de la Ministerul Agrculturii si Dezvoltarii Rurale pentru 2,280 ha.

Autorizatia a fost obtinuta de SC Deianda Pane SRL care il are ca asociat pe Radu Lucian Popovici, consilier local din partea PDL la Primaria Felnac. Comuna se afla pe harta colegiului nr.3, colegiu in care Constantin Traian Igas isi exercita mandatul de senator. Relatia dintre acestia pare una apropiata din moment ce senatorul il mentioneaza pe Popovici intr-o postare mai veche de pe blog.

Reprezentantul cehilor si slovacilor, experimentat in afaceri agricole

Reprezentantul Uniunii Democratice a Cehilor si Slovacilor din Romania (UDCSR) din Arad are si ele dezvoltata afacerea cuproductia de porumb modificat genetic. Presedintele Agroslavia SA, Mokos Pavel, este consilier local UDCSR in Nadlac. Firma a obtinut  autorizatie de la Ministerul Agriculturii in vederea cultivarii a 37,800 ha de porumb modificat genetic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente