Michigan, mai poluant decat Nigeria

Statul american Michigan emite in fiecare an in atmosfera o cantitate mai mare de gaze cu efect de sera decat Nigeria, cea mai populata tara din Africa, cu un numar de locuitori de 16 ori mai mare decat statul american.

Informatia a fost furnizata ieri intr-un raport prezentat de National Environment Trust (NET) la conferinta de la Bali privind schimbarile climatice, citat de France Press. Un alt exemplu: statul Texas (23,7 milioane de locuitori) emite 696 de tone CO2. Cantitatea este mai mare decat cea emisa de 116 tari in curs de dezvoltare, care au in total mai mult de un miliard de locuitori.

La egalitate cu statul Texas se situeaza si Marea Britanie, care are 60 de milioane de locuitori. „In fiecare an, 42 de state americane emit, fiecare, o cantitate de gaze cu efect de sera mai mare decat peste 100 de tari in curs de dezvoltare la un loc”, adauga NET. California (395 de milioane de tone de dioxid de carbon) polueaza mai mult decat 106 tari in curs de dezvoltare sau decat Brazilia, care are o populatie de cinci ori mai numeroasa. „Chiar si Wyoming, statul american cu cea mai redusa densitate a populatiei (510.000 de locuitori), emite mai mult dioxid de carbon decat 69 de tari in curs de dezvoltare la un loc, avand o populatie totala de 357 de milioane de locuitori”, se arata in raport.

SI O VESTE BUNA: „Liderii politici americani nu mai sunt credibili cand cer tarilor in curs de dezvoltare sa inceapa prin reducerea emisiilor poluante pentru ca si Statele Unite sa ia masuri in acest sens”, a declarat Angela Anderson, vicepresedinte al NET. „Vestea buna” este ca 17 state americane (45% din populatia SUA) emit in atmosfera o treime din cantitatea totala de gaze poluante. Aceste regiuni au adoptat obiective de reducere a poluarii, iar multe alte state au stabilit cote de reducere a emisiilor pentru diferite sectoare de activitate, „punand astfel bazele unei viitoare politici nationale” de lupta impotriva incalzirii climatice. NET reaminteste ca, in perioada 1750-2005, Statele Unite si alte cateva tari industrializate (printre care statele vest-europene, Rusia, Japonia sau Canada) au fost responsabile pentru mai mult de 73 la suta din emisiile de gaze poluante provenite din utilizarea combustibililor fosili. In aceeasi perioada, China (tara pe punctul de a deveni cel mai important poluator din lume) nu a emis decat 7,8 la suta din cantitatea totala de gaze cu efect de sera.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *