Mici motoare eoliene racesc computerele

0
333

Oamenii de stiinta cred ca motoare eoliene minuscule pot duce puterea computing la urmatorul nivel. Cercetatorii americani au dezvoltat un prototip de dispozitiv care creaza o „briza” formata din ioni, pentru a raci cipurile computerelor.computer

„Vantul ionic”, spun oamenii de stiinta, va ajuta la gestionarea caldurii generate de dispozitivele tot mai puternice. Studiul va fi publicat in Jurnalul de Fizica Aplicata.

Timothy Fisher, profesor asociat de inginerie mecanica la Universitatea Purdue a spus: „In computere si electronice puterea egaleaza caldura, astfel avem nevoie de moduri prin care sa gestionam aceasta caldura generata de tot mai puternicele laptop-uri si computere handheld.”

Tehnologiile conventionale de racire ce utilizezeaza ventilatoare sunt limitate deoarece pot suferi in conditiile lipsei ventilatiei. Deoarce paletele rotative aduc aer peste cip, moleculele din apropierea cipului pot ramane blocate, diminuand efectul de racire.

Dar nou motor eolian experimental implica o alt fel de strategie.

Prototipul, atasat la un cip computer, functioneaza prin deplasarea particulelor incarcate de la un capat al dispozitivului la celalalt. Deoarece este aplicat un voltaj motorului ionic, sunt produse patricule incarcate pozitiv (ioni), care sunt atrasi catre un fir incarcat negativ (un catod), determinand o miscare constanta a aerului.

Sursa: Acasa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.