Mierea – folosita in alimentatie, medicina si cosmetica

Mierea este un izvor natural de antioxidanti, concurand cu fructele si legumele

Unele dintre cele mai eficiente masti pentru ten au in componenta produsul apicol

De mii de ani sunt cunoscute beneficiile pe care mierea le da sanatatii si, cam tot de atunci, se foloseste in alimentatie. De curand, un studiu a aratat ca o lingurita de miere pe zi este la fel de eficienta in tratarea tusei ca si un medicament clasic.

Mai mult, in acest mod se evita introducerea in corp a substantelor chimice din medicamente si se elimina ingrijorarea conform careia copiii sub 12 ani nu au voie sa ia medicamente anti-tuse. Insa, acesta este numai un beneficiu minor adus de miere si care a fost descoperit recent.

Unul dintre cele mai importante beneficii este acela ca mierea „face plinul” organismului cu antioxidanti. Acest lucru a fost dovedit de un studiu facut la Universitatea din California. La studiu au participat 25 de persoane, care au fost rugate sa manance intre patru si zece lingurite de miere pe zi, timp de o luna.

Analizele au aratat ca nivelul antioxidantilor din organism a crescut semnificative. Nu trebuie uitat ca antioxidantii ajuta la pastrarea sanatatii celulare si impiedica distrugerea acestora. Mai mult, sunt dovezi concludente conform carora antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

Mierea mai contine si anumiti antioxidanti cu rol de conservare. Astfel, a aparut ideea ca mierea poate fi folosita si pe post de conservant alimentar in detrimentul actualilor conservanti artificiali. Mierea contine la fel de multi antioxidanti ca si spanacul, merele, portocalele sau capsunele. In urma acestei descoperiri s-au demarat cercetari pentru a se stabili daca mierea poate preveni arteroscleroza.

„Siropul albinelor”, un puternic afrodiziac

Tipul de flori pe care albinele le polenizeaza dau culoare si aroma mierii. Astfel, mierea poate fi facuta din floarea-soarelui, din floare de salcam sau din floare de tei. Trebuie specificat ca mierea are foarte putine calorii si cei care o mananca la micul dejun au senzatia de saturatie pe parcursul zilei.

Astfel, ei au o dorinta mult mai mica de a manca si isi pot mentine silueta mai usor. In plus, consumul de miere in paralel cu suplimentele de calciu, ajuta la absorbtia mult mai usoara, a celui din urma, in organism. Mierea este de fapt un sirop natural produs de albine.

Se pare ca nu este mult pana cand aceasta va inlocui zaharul din alimentatie. Din punct de vedere al compozitiei mierea contine 41% fructoza, 34% glucoza, 18% apa si 2% sucroza. Mierea contine vitamine, minerale, aminoacizi si constituie un tratament cosmetic foarte bun pentru zona din jurul ochilor si par.

Mierea mai actioneaza si ca un agent antibacterian si lupta impotriva fungilor (ciuperci), arata alte studiu. Un consum optim de miere ajuta si la grabirea procesului de vindecare a ranilor, a juliturilor si a zgarieturilor. Nu in ultimul rand, mierea este un puternic afrodisiac.

Industria cosmetica profita de avantajele mierii

Mierea este unul dintre principalele ingrediente folosite in industria cosmetica. Datorita efectului ei de a improspata pielea, mierea este o componenta principala in multe masti pentru ten. Una dintre cele mai bune masti este cea facuta din miere si argila.

Ea are rolul de curatare a porilor. O alta masca este cea facuta din miere, o lingurita de glicerina, un sfert de cana de faina si un ou. Aceasta masca improspateaza aspectul general al fetei si mareste flexibilitatea acesteia.

Mierea ajuta si parul. Pentru ca parul sa straluceasca este recomandat ca acesta sa fie tratat cu un amestec de miere, apa si suc de lamaie. De asemenea, mierea mai are o proprietate mai putin cunoscuta. Ea ajuta la curatarea dintilor. O lingurita de miere si o cana cu apa calduta este tot ce trebuie pentru o dantura sanatoasa. Daca se spala gura cu acest amestec, mierea curata si omoara germenii si ofera o repiratie mai proaspata.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *