Mii de fermieri si procesatori asteapta o solutie pentru deseurile generate si energie termica cu cost mai mic

Mii de fermieri şi procesatori aşteaptă o soluţie pentru deşeurile generate şi energie termică cu cost mai mic
Mii de fermieri si procesatori asteapta o solutie pentru deseurile generate si energie termica cu cost mai mic
Mii de fermieri si procesatori asteapta o solutie pentru deseurile generate si energie termica cu cost mai mic

Mii de fermieri, sute de companii din industria alimentara, sute de crescatori de animale, sute de autoritati locale (cu mii de cetateni) si mai multi beneficiari au ascultat cu interes declaratia presedintelui ANRE, Dl. Niculae Havrilet, care a mentionat ca „Proiectul pentru metodologia de preturi fixe (Feed in Tariff, FiT) a ajuns la Guvern”, informeaza AmosNes. Dupa ani de zile de asteptare si 7,5 luni dupa ce metodologia respectiva a fost scoasa in dezbatere publica, este foarte important ca pana la urma proiectul sa fie pus in practica.

Zeci de companii au nevoie de metodologia respectiva, special pentru a implementa proiecte de Biomasa si Biogaz in cogenerare. Asa vor gasi o solutie fezabila pentru deseurile existente (care incepand cu 01.01.2017 vor fi taxate cu 80 Lei / tona, taxa suportata de generatorii acestora). Beneficiarii proiectelor vor micsora substantial bugetul alocat pentru energie termica si vor deveni mult mai competitivi.

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a lucrat intens pentru a oferi un punct de vedere catre ANRE si Guvernului in legatura cu acest subiect. De asemenea, a participat in dezbaterea publica cu un document elaborat de membri sai si a consultat 3 case de avocatura, rezultand un numar de 29 de propuneri in care a explicat propunerile si efectele benefice ale propunerilor formulate. Din cele 29 de propuneri, s-a insistat foarte mult asupra necesitatii a 2 dintre ele:

„Bancabilitatea” proiectelor cu un venit stabil si predictibil, deoarece un investitor mic nu va primi finantare si nu va implementa proiecte daca nu dovedeste venitul asigurat, asa cum se intampla in toata Europa pentru proiectele mici.

Egalitatea sanselor pentru a conecta proiectele in Sistemul National Energetic. Implementarea unui proiect de Biomasa sau Biogaz dureaza aproximativ 2 ani pana la punerea in functiune si nu poate concura pentru acelasi punct de racordare cu alte tehnologii de producere a energiei regenerabila care se pot implementa in 2 – 6 luni de zile.

Pana acum, ARBIO apreciaza efortul autoritatilor (Executiv, Parlament, ANRE si alte Institutii) care au exprimat intentiile pozitive pentru necesitatea implementarii proiectelor de Biomasa si Biogaz in Romania. Acum membrii nostri, impreuna cu potentialii beneficiari mentionati mai sus si alte asociatii de profil, asteapta cu interes documentul final al metodologiei aprobat de catre Guvern. Asteptam ca factorii de decizie sa intteleaga ca Biomasa si Biogazul nu reprezinta “inca o forma de energie regenerabilaa”, ci “o investitie majora cu avantaje uriase pentru Romania si populatia sa, care este SI o forma de energie regenerabila”.

Astazi, in Uniunea Europeana, 67% din energia regenerabila produsa provine din sectorul Biomasei sau Biogazului. In Romania suntem la numai 0,62% (ANRE, noiembrie 2014). Motivul disproportiei se rezuma la atingerea a doua tinte: energie produsa in respectul Mediului Inconjurator.

Cum a insistat in repetate randuri regretatul Profesor Aureliu Leca,”Pentru Romania, prioritatea absoluta ar trebui sa fie implementarea proiectelor de Biomasa si Biogaz. Daca nu putem ajunge la nivelul de “un Mwatt in fiecare sat”, macar sa construim multe proiecte care vor ajuta tara noastra sa devina independenta energetic”.

In contextul actual, cuvintele sale devin ssi mai importante, iar ARBIO asteapta de la toate autoritatile sa ofera sectorului nostru ce si-au propus de 7 ani de zile: Sansa sa ofere romanilor avantajele de care beneficieaza deja milioane de Europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *