Mii de persoane au manifestat duminica in toata Germania impotriva energiei nucleare

0
342
Mii de persoane au manifestat duminică în toată Germania împotriva energiei nucleare
Mii de persoane au manifestat duminica in toata Germania impotriva energiei nucleare

Mii de persoane au manifestat duminica in toata Germania impotriva energiei nucleare, la un an de la catastrofa din zona japoneza Fukushima, relateaza AFP.

La Brokdorf (nord), aproape 3.000 de persoane au inconjurat centrala, potrivit organizatorilor. Actiuni de protest au mai avut loc in apropierea reactoarelor nucleare de la Gundremmingen (sud), Neckarwestheim (sud) si Grohnde (nord), au informat intr-un comunicat miscarile antinucleare germane.

La Neckarwestheim, manifestantii au depus pescarusi de hartie – origami – in memoria victimelor de la Fukushima.

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat sambata abandonarea progresiva a energiei nucleare in Germania: ‘E bine ca o mare parte a populatiei (germane) este convinsa de necesitatea opririi (centralelor nucleare) progresiv pana in 2022’.

Imediat dupa catastrofa din Japonia, Germania a decis sa-si opreasca cele mai vechi reactoare nculeare, in numar de opt, si sa renunte pana in 2022 si la celelalte noua. Duminica, ministrul mediului, Norbert Roettgen, a amintit ca Germania se numara printre primele tari care se concentreaza pe energiile regenerabile, renuntand putin cate putin la energia nucleara. Aceasta politica este urmarita in strainatate ‘cu mult interes’, a mai spus el, adaugand: ‘Si alte tari vor adopta modelul nostru daca vom reusi’.

Cea mai grava catastrofa atomica dupa cea de la Cernobal (Ucraina) din 1986, accidentul nuclear de la centrala din Fukushima s-a produs in urma seismului si valului tsunami din 11 martie 2011, care s-a soldat cu peste 19.000 de morti si disparuti, in nord-estul Japoniei. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.