Toxinele Bt ce se regasesc in insecticide, precum cele produse in plantele modificate genetic pot fi daunatoare celulelor umane. Acesta este rezultatul unui studiu recent condus de cercetatori de la Universitatea din Caen, Franta. Experimentele lor au aratat ca toxinele produse de porumbul modificat genetic MON810 pot avea un impact semnificativ asupra viabilitatii celulelor umane. Efectele observate la utilizarea de concentratii relativ mari de toxine, reprezinta, in mod clar, o ingrijorare. Pentru prima data, experimentele au aratat ca pot exista consecinte nocive asupra celulelor umane. Potrivit unor companii cum ar fi Monsanto, care produce porumbul Bt modificat genetic, toxinele ar trebui sa aiba afect doar asupra unor anumite insecte, si nu asupra mamiferelor si oamenilor. Cercetarile asupra efectelor toxinei Bt asupra celulelor umane nu este o cerinta a evaluarii de risc in Europa sau in alta regiune.
Alte descoperiri ale studiului au legatura cu erbicidul vandut sub denumirea Roundup. Cantitati masive din acest erbicid sunt pulverizate pe culturile de soia modificata genetic, iar reziduurile se pot gasi in alimente si furaje. Conform publicatiei, cantitati foarte mici din erbicidul Roundup, pe baza de glifosat, pot sa dauneze celulelor umane. Aceste descoperiri sunt in concordanta cu alte investigatii care scot in evidenta riscurile neasteptate asupra sanatatii asociate cu erbicidele pe baza de glifosat.
Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, care a supravegheat experimentele, a declarat ca au fost foarte surprinsi de rezultatele obtinute. Pana acum, se credea ca este aproape imposibil ca proteinele Bt sa fie toxice pentru celulele umane. Acum, este nevoie ca cercetarile sa continue pentru a se afla cum influenteaza aceste toxine celulele si daca efectele combinate cu alti compusi din hrana si lantul alimentar trebuie sa fie luate in considerare. In concluzie, aceste experimente arata ca riscurile provocate de toxinele Bt si erbicidul Roundup au fost subapreciate.
Toxinele Bt si toleranta la ebricide se folosesc la scara larga in plantele modificate genetic. In mod normal, proteinele Bt apar in mod natural in bacteriile din sol. Introducand gena toxinei modificata in planta, structura toxinei se modifica, putand sa cauzeze modificarea selectivitatii. Continutul de proteine din plante este foarte variabil. Multe plante modificate genetic contin cateva toxine Bt in acelasi timp. De exemplu, SmartStax produce sase toxine Bt diferite si are asadar o medie a continutului de proteine mai mare. In plus, este si tolerant la erbicide. Pana acum nu a fost facut nici un studiu asupra efectelor combinate ale acestor toxine si a reziduurilor rezultate in urma pulverizarii. Deasemenea, nu exista o cercetare asupra riscului pe care acestea il aduc sanatatii umane, considerat putin probabil. Cercetatorii au aratat acum ca interactiunea exista. In conditii specifice ale experimentelor, toxina Bt scade toxicitatea erbicidului Roundup. Investigatii viitoare sunt necesare pentre a examina alte efecte combinate potentiale, in conditii diverse.
Christoph Then de la Testbiotech declara ca aceste rezultate sunt destul de ingrijoratoare. Cerintele evaluarii de risc pentru plantele modificate genetic si pesticine trebuie sa fie inasprite. In urma acestor descoperiri, comercializarea acestor plante nu este in concordanta cu reglementarile UE. Testbiotech urmareste indeaproape evaluarea de risc a European Food Safety Authority EFSA si a semnalat in mod repetat lipsuri in aceasta evaluare.
Cercetarile au fost sustinute de fundatia GEKKO din Germania. Asociatia CRIIGEN din Germania si Testbiotech din Germania au fost implicate in planificarea experimentelor si in discutarea rezultatelor. Rezultatele au fost publicate dupa ce s-a facut o recenzie a acestora.