Milioane de albine mor in lume, anual

0
326
Targ de apicultura la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, in 3-4 martie

Datele oficiale arata ca declinul populatiei de albine din Statele Unite este in continua crestere de la an la an. Departamentul pentru Agricultura al SUA anunta printre efecte scaderea productiei de miere, dar si pierderi imense pentru agricultori.albine mor

Declinul populatiei de albine din Statele Unite continua. Constatat pentru prima data in 2006, fenomenul ii pune in dificultate atat pe apicultori, cat si pe oamenii de stiinta, arata AFP. Datele oficiale ale Departamentului pentru Agricultura al SUA arata o scadere cu 29% a numarului albinelor din stupi in 2009, scaderi fiind inregistrate si in anii precedenti: cu 36% in 2008 si cu 32% in 2007. Pierderile coloniilor de albine au atins, in 2008, 20% in sudul Libanului, 20% in Iordania si 17% in Irak.

Reducerea populatiei de albine afecteaza nu numai productia de miere din Statele Unite, dar le aduce si agricultorilor pierderi de circa 15 miliarde de dolari SUA (peste 11 miliarde de euro), deoarece numeroase recolte depind de albine pentru polenizare.

Oamenii de stiinta numesc fenomenul „anomalia colapsului coloniei” (CCD – Colony Collapse Disorder), caracterizat prin disparitia brusca a albinelor din stup si absenta cadavrelor acestora in apropiere. Milioane de albine adulte din intreaga lume, inclusiv din Europa, au disparut, dar cercetatorii nu au reusit sa afle cu certitudine din ce cauza. Au verificat incidenta unor virusuri, a parazitilor, a unor insecticide, au suspectat o alimentatie defectuoasa a albinelor si au verificat si diversi alti factori din mediul inconjurator.

Se pare ca iarna grea din anumite zone ale SUA a accentuat tendinta de reducere a numarului albinelor, a declarat Jeff Pettis, un oficial american. Se estimeaza deja ca numarul albinelor a scazut cu 30-50%. Cercetatorii cred ca disparitia in masa a albinelor este rezultatul unui cumul de factori, printre care distrugerea habitatelor naturale si folosirea execesiva a pesticidelor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.